All About Malaysia

Latest in Kuala Lumpur

Latest in Asia

Latest in food

Polemik dalam Backpackers di Malaysia

12509600_1072766319441676_9079651905791736003_n

Apa lah asyik-asyik travel ke luar negara? Asyik-asyik pergi Krabi. Pernahkah korang kena macam tu ? Lepas tu cakap ‘support’ pelancongan tempatan. Kadang-kadang orang yang jarang travel susah nak faham dengan orang yang selalu travel ni. Mengapa dan Bagaimana itu menjadi sebab musabab mengapa orang prefer untuk travel ke luar negara berbanding negara ini . Bagi membincangkan isu ini saya

Read more

6 Langkah mudah subscribe MalaysiaBackpackers.Com melalui blogspot anda

blogger original

Mungkin di sini ada pembaca-pembaca yang juga adalah blogger menggunakan blogspot untuk blog mereka. Selain dari subscribe di ruang yang disediakan Disebelah kanan, anda juga boleh gunakan blogspot untuk follow post blog Malaysia Backpackers terkini. Bagaimana? Lihat pada sebelah kiri anda terdapat READING LIST. Kemudian di bawah READING LIST terdapat box ADD dan KLIK pada box itu.     3. Akan

Read more

Alvin And The Chipmunks Di Resorts World Genting

Whole Group (Copy)

Bagi mempromisikan movie Alvin and The Chipmunks: The Road Chip pada 24 Disember 2015 Resort World Genting telah membuat concert khas sempena Hari Krismas dan Cuti Sekolah secara live bermula 1 Disember 2015 sehingga Januari 1 2016 Acara ini akan membawa keseronokan sempena cuti sekolah dan Krismas bukan sahaja untuk anak-anak tetapi untuk seisi keluarga dan terutama kepada peminat Chipmunk. Alvin,

Read more

Back To Nature Retreat Bersama Resort World Genting

DSC_1300 (Copy)

Untuk kali ini Malaysia Backpackers telah dijemput untuk bersama-sama anak-anak kurang bernasib dari organisasi Bentong Raub dan Rumah Chris, KL untuk menyertai program ini. Program ini diadakan sebagai salah satu aktiviti CSR bagi Resort World Genting dalam menyumbang kembali kepada masyarakat. Kami semua diminta berkumpur di Wisma Genting Jalan Chulan Kuala Lumpur. Pagi-pagi lagi terpaksa bangunan awal sebab bas akan

Read more

Buku travel guide untuk trip yang lama

IMG_2680

Semasa sedang menunggu untuk melihat wayang di Nu Sentral Kuala Lumpur saya singgah di MPH  dan pasti terus rak yang jual buku travel. So terjumpalah buku-buku travel di bawah ini dan saya snap untuk simpanan saya dan kawan travel. Kalau tengak tajuk sangat menarik malangnya tidak boleh buka telah di seal dengan plastik. Saya tidak beli kerana masih bukan keperluan

Read more

Apa yang saya dapat di Travel Blogger Meetup 2015

IMG_2994

Ini adalah pertama kali pertama kali saya join Travel Blogger Meetup atau dengan bahasa mudah perjumpaan untuk blogger yang khusus tentang travel dan percutian. Sebelum ni biasa pergi event untuk lifestayle blogger so nak lihat bagaimana event ini diadakan. Selalunya kalau event di KL saya memang akan amik public transport sebab malas nak hadap jem yang boleh berlaku di KL

Read more

Backpackers Day di Central Market Kuala Lumpur

image

Julung-julung kali Backpackers Day diadakan atas inisiatif pelajar UiTM Puncak Alam. Satu inisiatif yang bagus secara tidak lansung backpackers ini mendapat tempat di kalangan pelajar . Sedikit sebanyak boleh memberi impak dalam dunia travel di mana anak-anak muda memilih backpackers sebagai salah satu gaya hidup atau cara untuk travel. Banyak aktiviti yang dilaksanakan tetapi saya tidak dapat hadir awal kerana

Read more

Edutourism dalam Backpackers

4

Santai Teh Tarik : Topik : Edutourism Semasa menjadi panel dalam forum ini saya menjelaskan bahawa ciri-ciri Edutourism ini ada dalam aktiviti backpackers cuma cara pengolahan dan penyampaian mungkin berbeza kerana sesetengah aktviti itu berbentuk santai. Berbeza pula dengan Edutourism ini adalah kelihatan santai tetapi aktiviti itu adalah berbentuk ‘knowledge base’ . Contoh anda mandi kan gajah, anda tahu tak

Read more

Radio Online Travel Pertama Malaysia

Bersama DJ Shaiful

Baru-baru ini Malaysia Tourism Information Center (MATIC) telah melancarkan radio station online yang pertama di Malaysia berasaskan pelancongan dan budaya yang berpusat di Matic, Jalan Ampang melalui inisiatif National Blue Ocean Strategy (NBOS) Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan Malaysia Salah seorang DJ Shaiful yang mengendalikan Santai Teh Tarik Tourism telah menjemput saya untuk bual bicara tentang dunia backpackers dalam Malaysia. Apa lagi

Read more