All About Malaysia

Latest in Event

28 DAYS KELILING INDOCHINA TRIP : Naik tuk tuk di luar airport.

DSC_1056 (Copy)

Day 1 :  Kisah Tutuk 6 USD Airport tidak asing bagi aku tetapi setiap kali tiba di airport yang berlainan negara pasti perasaan aku rasa lain macam lagi-lagi aku travel secara solo. Setelah selesai urusan imegresen dan beg, keluar sahaja dari pintu ‘arrival gate’ aku lihat ada money exchange kaunter dan sim card. aku rasa aku perlu duit tukar kepada

Read more

30 Hari Berbasikal dari Perak ke Laos

12959368_1310456448981103_1056030126_o

Dalam post kali ini Malaysia Backpackers membawa anda bersama seorang pemuda dari Perak yang bernama Ibnu telah berbasikal selama 30 hari bersama 2 rakanya bermula di Ipoh dan berakhir di Laos. Misi menjelajah 3 negara telah tamat dengan jayanya. Mari kita baca pengalaman saudara Ibnu kongsikan khas untuk anda semua. Boleh ceritakan sedikit bagaimana saudara terlibat dengan ekspidisi ini ?

Read more

Trip Indochina 3 Negara Malaysia, Thailand dan Laos (Kuala Lumpur – Hadyai – Bangkok – Nong Khai – Vientiene)

IMG_3505

Sebelum memulakan trip Indochina 3 negara Malaysia – Thailand – Laos pastikan anda rancang apa aktiviti yang ingin dilakukan kerana anda dapat menentukan berapa lama anda ingin lakukan untuk trip. Contoh anda singgah di Hadyai antara perkara yang boleh dilakukan adalah ke ‘floating market’ dan nak ronda-ronda bandar . Itu sahaja memerlukan anda tinggal 1 hari di sana. Biasanya untuk

Read more

Apa yang saya belajar semasa mengembara selama 28 hari IndoChina

DSC_1311

Sepanjang 28 hari mengelilingi 5 negara (Cambodia – Vietnam – Laos – Thailand – Malaysia) banyak perkara yang saya belajar terutama dari segi persiapan untuk backpacking. Banyak perkara yang perlu diambil perhatian walaupun kita sudah biasa backpacking. Cuma bila backpacking selama 28 hari sangat berbeza dengan 3 hari 2 malam. Jika kita tidak buat persiapan rapi itu yang membuat kita

Read more

Polemik dalam Backpackers di Malaysia

12509600_1072766319441676_9079651905791736003_n

Apa lah asyik-asyik travel ke luar negara? Asyik-asyik pergi Krabi. Pernahkah korang kena macam tu ? Lepas tu cakap ‘support’ pelancongan tempatan. Kadang-kadang orang yang jarang travel susah nak faham dengan orang yang selalu travel ni. Mengapa dan Bagaimana itu menjadi sebab musabab mengapa orang prefer untuk travel ke luar negara berbanding negara ini . Bagi membincangkan isu ini saya

Read more

6 Langkah mudah subscribe MalaysiaBackpackers.Com melalui blogspot anda

blogger original

Mungkin di sini ada pembaca-pembaca yang juga adalah blogger menggunakan blogspot untuk blog mereka. Selain dari subscribe di ruang yang disediakan Disebelah kanan, anda juga boleh gunakan blogspot untuk follow post blog Malaysia Backpackers terkini. Bagaimana? Lihat pada sebelah kiri anda terdapat READING LIST. Kemudian di bawah READING LIST terdapat box ADD dan KLIK pada box itu.     3. Akan

Read more

Alvin And The Chipmunks Di Resorts World Genting

Whole Group (Copy)

Bagi mempromisikan movie Alvin and The Chipmunks: The Road Chip pada 24 Disember 2015 Resort World Genting telah membuat concert khas sempena Hari Krismas dan Cuti Sekolah secara live bermula 1 Disember 2015 sehingga Januari 1 2016 Acara ini akan membawa keseronokan sempena cuti sekolah dan Krismas bukan sahaja untuk anak-anak tetapi untuk seisi keluarga dan terutama kepada peminat Chipmunk. Alvin,

Read more

Back To Nature Retreat Bersama Resort World Genting

DSC_1300 (Copy)

Untuk kali ini Malaysia Backpackers telah dijemput untuk bersama-sama anak-anak kurang bernasib dari organisasi Bentong Raub dan Rumah Chris, KL untuk menyertai program ini. Program ini diadakan sebagai salah satu aktiviti CSR bagi Resort World Genting dalam menyumbang kembali kepada masyarakat. Kami semua diminta berkumpur di Wisma Genting Jalan Chulan Kuala Lumpur. Pagi-pagi lagi terpaksa bangunan awal sebab bas akan

Read more