10 Jer

10 Aktiviti di De Palma Eco Resort Kuala Selangor

10 Aktiviti di De Palma Eco Resort Kuala Selangor

10 Jer, Chalet & Resort, Featured, itinerary, Malaysia, Selangor
Percutian Kuala Selangor Saya seringkali ke Kuala Selangor sama ada berjumpa kawan atau balik kampung. Maklumlah kampung saya di Kg Ijok. Dulu adalah waktu kecik-kecik pernah sekali pergi Bukit Malawati dan ketika itu kereta boleh masuk. Sekarang perlu bayar untuk masuk dan akan dibawa dengan Tramp Car. Kedatangan saya telah disambut oleh De Palma Eco Resort dengan kumpulan muzik lagu-lagu tradisional pada petang itu. Mungkin jika anda tinggal di sini dengan group check ini akan di sambut dengan kumpulan muzik dan refreshement. Serba ringkas tentang De Palma Eco Resort ini mempunyai 48 chalets dan 12 villa (apartment) sesuai untuk semua lapisan masyarakat. Harga bermula dari RM200 ke atas. Saya akan cerita lebih lanjut tentang De Palma Eco Resort di post yang lain. 1. Bukit Mal...
PERSEDIAAN UNTUK TRAVEL BAGI TEMPOH YANG LAMA

PERSEDIAAN UNTUK TRAVEL BAGI TEMPOH YANG LAMA

10 Jer, Article, Featured
Setiap orang ada impian untuk travel 1 seminggu, sebulan, 2 bulan , 3 bulan. Tetapi bagaimana pula yang ingin travel untuk jangka masa yang lama seperti setahun atau bertahun2. Di sini saya ingin kongsi berdasarkan apa yang pernah saya lakukan dan rujukan dari rakan-rakan travel yang pernah lakukan iaitu :   1. Jika anda ingin meletak jawatan pastikan anda mempunyai simpanan yang boleh menampung kehidupan anda selama 1 - 2 tahun.   2. Atau anda boleh mengambil cuti tanpa gaji selama setahun.   3. Jika anda sudah buat pertimbangan terbaik antara no. 1 dan 2 pastikan anda tidak mempunyai hutang yang tinggi. Lebih tiada hutang langsung termasuk hutang PTPTN, hutang Kereta, kredit kad dan hutang rumah atau pinjaman peribandi.   4. Untuk menurus kelangs
10 Perkara Mengapa Tidak Digalakkan Bercuti Dalam Musim Hujan

10 Perkara Mengapa Tidak Digalakkan Bercuti Dalam Musim Hujan

10 Jer, Asia, Philippines
10 Perkara Mengapa Tidak Digalakkan bercuti dalam musim hujan berdasarkan pengalaman aku melihat kesan Taufan Nina yang di Bandar Naga sehingga ke Bicol, Filipina pada 25 Disember 2016. 1. Kemalangan jalan raya boleh berlaku semasa ribut taufan disebabkan oleh pokok tumbang, tiang elektrik tumbang dan kenderan terbabas kerana angin kencang 2. Sistem pengangkutan tergendala menyebabkan anda tidak boleh bergerak ke tempat yang dituju. Tempoh menunggu tidak boleh dijangka. 3. Kenderan terbaik untuk bergerak laju ketika itu adalah motor kerana boleh cilok mencilok dan merempit di laluan sempit. 4. Walaupun keadaan sudah tenang, laluan trafik terganggu kerana pokok dan tiang elektrik tumbang di tengah-tengah jalan. 5. Perjalanan biasa mungkin 2 jam tetapi disebabkan cuaca tidak...
CERITA MANGGA KERING YANG MAHAL DI MANILA

CERITA MANGGA KERING YANG MAHAL DI MANILA

10 Jer, blog, Philippines
Susah hendak mencari mangga kering dari pelbagai jenama dan harga yang murah di Manila. Walaubagaimana pun mesti ada harga yang murah walaupun Grednya rendah sedikit bukan bukan jenis premium. Yang penting sedap. Di sini 10 info yang perlu anda tahu jika berminat hendak membeli mangga kering atau Dried Manggo. 1. Mangga kering menjadi salah satu export utama Filipina untuk pasaran antarabangsa. 2. Menjadi buah tangan dikalangan pelancongan untuk bawa pulang ke negara masing-masing. 3. Gred Mangga Kering Kualiti Premium adalah jenis Cebu 7D. Harga bagi 100 GM boleh mencapai RM 13 keatas bergantung kepada gred dan jenama. 4. Kira nilai Mangga Kering jenis Cebu 7D macam kualiti eksport mangga Harum Manis. 5. Boleh didapati di kedai Kultura atau SM Store supermarket di Manila te...
10 Perkara Di Filipina Sempena Tahun Baru 2017

10 Perkara Di Filipina Sempena Tahun Baru 2017

10 Jer, blog, Philippines
Tahun baru sering dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat sebagai permulaan tahun baru atau motivasi baru dalam hidup masing-masing. Begitu juga dengan setiap negara sebagai permulaan sasaran yang ingin dicapai. Bagaimana sambutan di Filipina? Di sini saya ingin kongsikan 10 perkara sambutan tahun baru di Filipina baru - baru ini. 1.Tahun baru 2017 di Filipina di sambut secara sederhana di tetapi tetap meriah di kalangan ahli keluarga terdekat di kawasalan luar bandar mahupun di bandar. 2. Biasanya di sambut dengan makanan yang enak dan bunyi mercun. Kemudian diteruskan dengan aktiviti video karaoke pada malam tahun baru. 3. Mercun banyak dijual sama ada ditepi jalan atau dikedai-kedai kecil. Perlbagai jenis mercun ada dijual namun yang menjadi pilihan ada mercun yang mengeluarkan pe...
14 Panduan Untuk Ke MAHA2016 Yang Buat Anda Gembira

14 Panduan Untuk Ke MAHA2016 Yang Buat Anda Gembira

10 Jer, Event
MAHA 2016 kali ini berbeza dengan tahun lepas dengan sasaran pengunjung seramai 3.5 juta pengunjung. Di sini aku ingin kongsikan bagaimana hendak ke MAHA 2016 supaya korang tetap rasa gembira walaupun letih. Yang paling penting anda sudah bersedia dengan maklumat awal tanpa anda rasa bengang dan kecewa menyebabkan anda kecam sama penganjur. 1.  Tekan WAZE ke UPM Serdang atau MAEPS. Datang seawal mungkin dalam pukul 8 supaya anda dapat parking berdekatan di pintu masuk utama dan tidak ramai orang. Tempat parking di Pintu 1 dan Pintu 2. 2. Caj bayaran parking Kenderaan dikenakan bayaran RM5 manakala bagi motosikal aku kurang pasti.   3. Persediaan sebelum : Sila bawa payung atau baju hujan sebagai langkah persediaan jika hujan. Jika panas terik boleh gunakan payung juga.
10 aktiviti menarik di Tioman Berjaya Resort

10 aktiviti menarik di Tioman Berjaya Resort

10 Jer, Pahang
10 aktiviti menarik di Tioman Berjaya Resort yang boleh dilakukan 1. Kayaking Di sini para pelancong boleh berkayak solo atau berdua, di sekitar pantai Berjaya Hotel dan Pulau Renggis. Keindahan batu karang dapat dilihat dari atas ketika berkayak, bagus untuk berselfie bersama teman.   2. Jungletrekking Selesai saja makan tengahari, kami bersiap2 tukar ke pakaian sukan dan berkumpul di kawasan lapang untuk diberi taklimat sebelum aktiviti seterusnya iaitu jungle trekking. Perjalanan mendaki bukit berlansung sekitar satu jam. Di sepanjang perjalanan, tour guide kami, Encik Musa berhenti di check point2 tertentu dan menerangkan tentang hutan, binatang2 yang ada, tumbuhan, dan bunga2 yang berkhasiat. Terdapat pokok gergasi yang digunakan oleh orang2 lama dengan mengetuk batang
10 Perkara Yang Unik Di Sungai Besar

10 Perkara Yang Unik Di Sungai Besar

10 Jer, blog, Selangor
Sungai Besar salah satu tempat Eco Pelancongan yang menarik untuk dikunjungi di negeri Selangor. Untuk ke Sg Besar boleh menggunakan Lebuh Raya Plus kemudian melalui Lebuh Raya Latar. Perjalanan mengambil masa 1jam 15 minit dari Kuala Lumpur. Untuk pengetahuan anda Sg Besar terkenal dengan Sawah Padi di Sekinchan dan juga kampung nelayan. Mengikut maklumat oleh orang tempatan bahawa harga makanan laut di sini asalnya murah tetapi disebabkan mendapat pemintaan tinggi dari orang luar menyebabkan harga jadi tinggi dan orang tempatan terpaksa bayar lebih. Mari kita lihat apa yang best di Sg Besar dan Sekinchan yang boleh dilakukan dalam masa 1 hari. 1.Sarapan pagi di Nasi Lemak Batu 9 Tangjung Karang Jika anda sampai pagi di sini korang boleh cuba Nasi Lemak Batu 9 di tepi jalan. Pelba...
10 Aktiviti Menarik Di Resort World Kijal

10 Aktiviti Menarik Di Resort World Kijal

10 Jer, Malaysia, Terengganu
Resort World Kijal menjadi lokasi terbaru untuk percutian Malaysia Backpackers kali ini. Sudah lama aku tidak bercuti di hotel atau resort bertaraf bintang kerana kerana kekangan masa atau tiada urusan kerja. Maklumlah biasa peluang untuk tinggal di hotel bertaraf 5 bintang mesti atas dasar kerja. Last sekali di Cambodia itu pun atas dasar kerja dan tidak sempat untuk berenang kerana kolam berenangnya mengadap Sungai Ton Lesap.  Memang cantiklah viewnya. Anyway aku nak share percutian aku kali ini di Resort World Kijal Terengganu. Bila aku share gambar-gambar resort ini member aku kata nama lama resort ini adalah Awana Kijal ....oo baru aku tahu. Sebenarnya apa yang aku nak cerita untuk artikel pertama Resort World Kijal adalah 10 perkara yang best boleh anda lakukan di Resort World Kij
10 Tip untuk Trip Trans Siberian oleh Moji

10 Tip untuk Trip Trans Siberian oleh Moji

10 Jer
Trans Siberian topik antara ramai orang ingin dengar maklumlah jauh dan mencabar. Baru-baru aku dijemput secara personally untuk mendengar talk dari Moji tentang dunia backpacking. Sebagai seorang backpacker tentu sekali penting untuk kita mendengar pengalaman orang yang pernah pergi selain dari memabaca travel blog dan juga sumber-sumber dari sosial media. Pada mulanya tidak tahu apa yang bakal dikongsikan tetapi memandang Moji baru pulang dari trip Trans Siberian aku dapat rasakan pasti dia akan kongsi cerita tentang pengalaman terbaru dia. Lokasi talk diadakan di Starbucks TTDI yang dianjurkan oleh Harian Metro untuk ruang Gen Y Harian Metro Beberapa perkara yang masih aku ingat tip yang diberi oleh Moji untuk kepada bakal traveler atau backpacker yang berminat dengan trip Trans S