Accommodation

10 Aktiviti di De Palma Eco Resort Kuala Selangor

10 Aktiviti di De Palma Eco Resort Kuala Selangor

10 Jer, Chalet & Resort, Featured, itinerary, Malaysia, Selangor
Percutian Kuala Selangor Saya seringkali ke Kuala Selangor sama ada berjumpa kawan atau balik kampung. Maklumlah kampung saya di Kg Ijok. Dulu adalah waktu kecik-kecik pernah sekali pergi Bukit Malawati dan ketika itu kereta boleh masuk. Sekarang perlu bayar untuk masuk dan akan dibawa dengan Tramp Car. Kedatangan saya telah disambut oleh De Palma Eco Resort dengan kumpulan muzik lagu-lagu tradisional pada petang itu. Mungkin jika anda tinggal di sini dengan group check ini akan di sambut dengan kumpulan muzik dan refreshement. Serba ringkas tentang De Palma Eco Resort ini mempunyai 48 chalets dan 12 villa (apartment) sesuai untuk semua lapisan masyarakat. Harga bermula dari RM200 ke atas. Saya akan cerita lebih lanjut tentang De Palma Eco Resort di post yang lain. 1. Bukit Mal...
Malam Tradisi Tioman 2017

Malam Tradisi Tioman 2017

Above 3 Star Hotel & Resort, Accommodation, blog, Pahang
Apakah yang kita boleh buat pada hujung bulan Mac di pantai timur Malaysia? Sudah pastilah melawat pulau-pulau yang indah disana! Pada hujung Mac 2017 kami sekali lagi diberi peluang oleh Berjaya Hotel & Resort untuk melawat Pulau Tioman. Tahukah anda Pulau Tioman adalah antara pulau yang mempunyai batu karang yang tercantik di dunia ini. Kami boleh berkata Oh Yes! apabila dijemput sekali lagi ke Berjaya Tioman Resorts, tetapi kali ini bersempena dengan Pelancaran Malam Tradisi Tioman dan juga Perasmian Feri Rasmi Berjaya ke Pulau Tioman. Trip kali ini adalah selama 3 hari 2 malam. Kami bertolak dari Hotel Berjaya Time Square di Kuala Lumpur seawal 5.30 pagi. Di sebab kan kami perlu bertolak awal pagi pihak Berjaya telah bermurah hati menyediakan kami penginapan malam sebelu...
Resort World Kijal yang mendamaikan

Resort World Kijal yang mendamaikan

Above 3 Star Hotel & Resort, Accommodation, Terengganu
Untuk kali ini kami akan review Resort World Kijal (RWK). Sebenarnya percutian adalah pada tahun lepas, so baru sempat untuk menulis fokus kepada hotel dan bilik. Dulu hotel ini dikenali sebagai Awana Kijal dan sekarang ini telah dibrandingkan semula dengan nama Resort World Kijal RWK yang terletak di tepi pantai dan  sepanjang pantai itu dijaga sendiri oleh pihak hotel RWK. Selain itu hotel ini terkenal dikalangan pekerja Oil & Gas kerana terletak berhampiran Kerteh, Terengganu. Sememangnya Terengganu terkenal dengan Oil & Gas yang menjadi nadi kepada sumber kerajaan neger Terengganu. RWK adalah hotel & resort yang bertaraf 4 bintang sesuai kepada yang ingin citarasa mewah tetapi berhampiran tepi pantai yang tidak memerlukan untuk ke pulau dan berhampiran bandar. Harga b
Royal Bintang Hotel Kuala Lumpur

Royal Bintang Hotel Kuala Lumpur

Above 3 Star Hotel & Resort, Article
Untuk review kali ini aku tinggal  2 hari 1 malam di Royal Bintang Hotel Kuala Lumpur. Untuk pengetahuan anda hotel ini antara hotel yang terawal selain dari Federal Hotel yang terletak bersebelahan. Hotel ini terletak di segitiga emas Kuala Lumpur  iaitu Bukit Bintang yang sangat strategik untuk pelancong yang ingin tinggal di tengah-tengah bandar. Tidak perlu pergi jauh untuk mencari pusat membeli belah kerana semua terletak berdekatan hanya berjalan kaki sahaja dalam 5 - 10 minit untuk ke Isetan , Fahrenheit, Sg. Wang Plaza, Times Square, Lot 10, Starhill Gallery dan Pavilion. Selain itu jika mencari barang-barang komputer dan handphone boleh singgah ke Low Yat. Selain ke pusat membeli belah, dengan menaiki LRT boleh ker Helipad yang tidak jauh dari hotel untuk mengalami pengalama
Housestay D’Bayu Impian

Housestay D’Bayu Impian

Accommodation, Chalet & Resort, Selangor
Baru kami telah dijemput untuk datang melawat D Bayu Impian Housestay yang terletak Sungai Besar, Selangor kira-kira 2 jam dari Kuala Lumpur. Tempatnya cantik dan tidak ubah seperti suasana kampung. Umpama tinggal di kampung sendiri. Menuruk pemilik housestay ini, D Bayu Impian Housetay telah beroperasi lebih dari 5 tahun. Bermula dengan minat kemudian menjadi sebagai satu perniagaan yang serius. Sekarang ini mereka mempunyai kolam berenang dan rumah resort yang unik yang baru siap. Di sini menyediakan pelbagai kemudahan antaranya ialah : Mempunyai 1 bilik dan 2 bilik Setiap rumah mempunyai katil, aircond, television, bilik air & tandas serta peralatan seperti tuala dan kelengkapan mandi. Selain itu juga ada beberapa bilik yang menyediakan ruang dapur untuk memasak. ...
Berjaya Tioman Yang Mewah dan Best

Berjaya Tioman Yang Mewah dan Best

Above 3 Star Hotel & Resort, Accommodation, blog, Island, Pahang
Pulau Tioman adalah antara pulau yang kaya dengan terumbu karang dan hidupan laut yang pelbagai. Kami berpeluang melawati pulau ini. Kali ini kami berpeluang menginap di Berjaya Tioman Resort sempena program Tioman Clean Up Day 2016. Jikalau anda ingin berehat dan menikmati hospitaliti bertaraf 4 bintang di pulau Tioman, Berjaya Tioman Resort adalah pilihan tepat buat anda. Di resort ini. Resort ini terletak di berhampiran kampung Tekek. Ia lebih kurang 10 minit sahaja dari jeti yang terletak di kampung Tekek. Apabila kami sampai di sana kami telah dijemput oleh general manager Mr. Sonny Gan. Kami telah dihidangkan dengan minuman buah-buahan dan juga persembahan silat oleh murid-murid sekolah kg tekek. Okay disini terdapat sekitar 268 buah bilik dan suite yang lengkap dengan TV, t...
Keunikan Bermalam di Mingle Hostel

Keunikan Bermalam di Mingle Hostel

Budget Hotel, Kuala Lumpur
Mingle Hostel adalah satu hostel backpackers yang terdapat di Chinatown. Dahulu Chinatown ini terkenal dengan nama Petaling Street. Untuk review kali ini, kami pertama kali bermalam di hostel backpackers di Kuala Lumpur selama 3 hari 2 malam. Kalau tidur di hotel Kuala Lumpur memang dah biasa atas urusan kerja atau peribadi Tetapi kali ini memang bercuti untuk 3 hari 2 malam style backpackers di Kuala Lumpur dan kami tinggal di Mingle Hostel. Hostel ini baru sahaja beberapa bulan di buka. So  bila nak buat review mestilah berdasarkan penilaian tempoh berapa lama hostel ini beroperasi. So kami tidak boleh expect yang hostel ini sudah lama beroperasi seperti hostel-hostel yang lain. Mingle Hostel ini menampilkan  bangunan lama sebagai tarikan kepada penginap yang inginkan kelainan. Sel
Hotel Container Ipoh yang sungguh unik

Hotel Container Ipoh yang sungguh unik

Accommodation, Hotel Container, Malaysia, Perak
Untuk kali krew Malaysia Backpackers ke Ipoh sempena Merdeka Trip bagi merayakan Hari Kemerdekaan Malaysia ke 59. Untuk artikel tentang trip Merdeka Trip Ke Ipoh akan kami cerita ke post yang lain . Tetapi kami ingin kongsikan Hotel Container Ipoh yang sungguh menarik dan sesuai untuk solo traveller. Tip untuk yg datang secara group baik anda amik budget hotel kerana dengan harga bawah RM100 anda bilik yang besar selesa, tandas di dalam,privacy dan lain-lain kemudahan. Tetapi bagi solo backpackers yang ingin selesa di bawah budget RM 50 , Hotel Container Ipoh adalah salah satu contoh yang sesuai. Semasa kami duduk di sini untuk satu malam, mereka beritahu harga RM50/person/night adalah  harga promosi mungkin selepas ini akan di naikkan harga. Terdapat juga untuk saiz Queen Bed RM90/n
Very comfort staying at Amaris Hotel Cilegon

Very comfort staying at Amaris Hotel Cilegon

Budget Hotel, Indonesia, Jakarta
Eventually we didn't plan to stay here but it was book from my Indonesia friends'.  So we stay here just for 1 night before going back to Malaysia. This hotel just open last year and of course all the facilities still new and fresh from oven hahah. The concept like 2nd class hotel but the interior like Tune Hotel. If you have experience staying at Tune Hotel you know how the concept and the interior look alike. According to the leaflet hotel, one of Banten province's major industrial cities and home to Krakatau Steel, the largest steel factory in South East Asia. Cilegon also known as Kota Baja or 'Steel City'. The city is also close to Merak harbar, a vital link in the island chain and the gateway to Sumatera. Cilegon has a number of place to visit such as Mount Batu Lawang, Moun
Overnight at Tune Hotel Kuala Lumpur

Overnight at Tune Hotel Kuala Lumpur

Budget Hotel, Kuala Lumpur, Malaysia
Nothing special about Tune Hotel because this is budget hotel and you get what you pay same concept like AirAsia. But the decoration is very nice and clean only the space inside the unit very small. Well actually I overnite at this hotel because my friends all the way from Johor Bharu and Melaka coming to KL. So they force me to stay with them even tough my house near to KL. Some said this hotel is haunted because of old building ( you can check at tripadvisor) but this already refurbished like new building. Lorong bilik ke bilik agak sempit dan malap disebabkan menggunakan cat pada dinding warna kelabu so suasana tu agak malap dan suram .Bilik just nice lah untuk 2-3 orang dan ruang untuk jalan kaki agak sempit dalam bilik. If your bring a car actually very expensive to pa...