Article

Adakah Anda Luar Biasa atau Biasa-Biasa ?

Adakah Anda Luar Biasa atau Biasa-Biasa ?

Article
Setiap orang ada keinginan untuk melakukan perkara luar biasa sama ada dengan cara yang betul atau salah. Dari segi sudut positif mereka telah melakukan perkara yang luar biasa dan dari sudut negatif mereka telah melanggar undang-undang secara tidak lansung netizen risau akan mempengaruhi orang lain melakukan perkara yang sama. Netizen risau akan sikap mereka ini akan mendorong orang lain melakukan perkara yang membahaya dan mengudang risiko kemalangan maut kepada pelaku dan kepada pemandu jika tanda mercu IPOH itu runtuh. Soalnya anda juga telah banyak melakukan kesalahan undang-undang seperti pandu dengan laju, langgar lampu merah, ponteng sekolah, datang lewat ke opis dan sekolah, suruh orang punch kad dan lain-lain. Maka berpada-padalah menegur mereka. Mereka tahu akan risiko yan...
Malaysia Backpackers di Tioman Island Clean-up Day (TICD) Day 1

Malaysia Backpackers di Tioman Island Clean-up Day (TICD) Day 1

Article, blog, Island, Pahang
Untuk percutian kali ini, Malaysia Backpackers telah pergi ke ke Pulau Tioman untuk melihat bagaimana Berjaya Hotel Resort and Resort Tioman menjalankan Program Tioman Island Clean-Up Day (TICD). Untuk pengetahuan anda program telah bermula sejak tahun 2011 yang dianjurkan oleh mereka. Bermakna sudah masuk ke 6 kali program ini dianjurkan. Tiap-tiap tahun program ini dijalankan bagi meningkatkan kesedaran orang ramai dalam memelihara kehidupan laut Kami rasa bertuah untuk berada di Pulau Tioman untuk bersama-sama untuk menjayakan program ini bersama divers dari Malaysia dan juga Singapura Perjalananan kami bermula di Kuala Lumpur  di mana kami mula bergerak di hotel Berjaya Times Square jam 5 pagi dan tiba lebih kurang 10 pagi di Jeti Tanjung Gemuk yang terletak di daerah Rompin, Pahang.
Anak Penyu Lari Dari Resort World Kijal

Anak Penyu Lari Dari Resort World Kijal

Article, blog, Terengganu
Sebenarnya mana ada anak penyu yang berlari sebaliknya adalah kami yang lepaskan. Anyway Program Konservasi Penyu adalah antara program yang dijalankan oleh Resort World Kijal dengan kerjasama Jabatan Laut Malaysia. Ini kali kedua aku terlibat dalam program konservasi penyu di mana sebelum ini aku dapat melihat sendiri penyu naik ke darat untuk menetas di Taman Laut Pulau Redang. Dari mula proses naik pantas kemudian bertelur dan ditutup semula dengan pasir oleh penyu. Untuk kali ni kami di bawa untuk melihat Program Konservasi Penyu yang dijalankan oleh Resort World Kijal. Aktiviti bermula dengan makan malam di Oasis Beach Bistro. Pelbagai menu terutama dari barat cukup menyelerakan dan menjilat jari. Cuma yang tak syok takde daging kambing sebaliknya diganti dengan daging lembu. Maklu...
Backpacker for youth development

Backpacker for youth development

Article, Kuala Lumpur, Malaysia
On 8 September 2016 we had fruitful discussion with Malaysia Youth Council (MBM) and Malaysia Backpackers group community base from Malaysian Backpackers Club (MBC) ,Buddies Backpackers Malaysia (BBM) and Malaysia Backpackers (MB). Moji represent for Malaysian Backpackers Club (MBC) , me represent fpr Malaysia Backpackers. All lot of things been discuss especially what backpacker or budget traveller can contribute to society and country. MBM believe that backpackers also have a role in youth development in travel segment. So MBM want to engage with youth in backpackers community. Looking forward for next meeting !
48 Jam di IPOH Bandar Yang Unik dan Menarik

48 Jam di IPOH Bandar Yang Unik dan Menarik

Article, blog, Malaysia, Perak
Perjalanan kami bermula di Shah Alam dengan menaiki komuter. Memang salah satu tujuan kami untuk ke Ipoh adalah menaiki ETS walaupun telah beberapa bulan dilancarkan namun untuk trip kali ini baru kami berpeluang untuk merasa bagaimana best atau kurang best ETS ini. Sampai sahaja KL Sentral kami terus ke KTMB kaunter station. Pada asalnya tujuan kami adalah untuk Pulau Pinang dan pada keesokan ke Ipoh. Tetapi setelah berbincang dan mengambil kira masa yang singkat so kami putuskan ke Ipoh sahaja. A video posted by MalaysiaBackpackers.Com (@malaysiabackpackers) on Sep 2, 2016 at 1:16am PDT A video posted by MalaysiaBackpackers.Com (@malaysiabackpackers) on Sep 2, 2016 at 3:44am PDT 29 OGOS 2016 : JAM 2.30 PETANG - TIBA DI IPOH Lebih kurang jam 2.30...
30 Hari Berbasikal dari Perak ke Laos

30 Hari Berbasikal dari Perak ke Laos

Article, Bikepackers, Interview
Dalam post kali ini Malaysia Backpackers membawa anda bersama seorang pemuda dari Perak yang bernama Ibnu telah berbasikal selama 30 hari bersama 2 rakanya bermula di Ipoh dan berakhir di Laos. Misi menjelajah 3 negara telah tamat dengan jayanya. Mari kita baca pengalaman saudara Ibnu kongsikan khas untuk anda semua. Boleh ceritakan sedikit bagaimana saudara terlibat dengan ekspidisi ini ? Saya memang minat aktiviti travel outdoor & adventure. Pada mula saya hanya hendak backpack ke negara2 Asean sambil ziarah rakan2 lama ketika program Ship South East Asia Youth Program (SSEAYP) pada tahun 2011. Tetapi sahabat baik saya Yazid telah mencadangkan supaya cuba travel naik basikal dan kebetulan pada masa itu seorang pelajar Malaysia baru sahaja tamat misi pulang ke tanah air dar...
What you can do when you are transit more than 6 hours at KLIA ?

What you can do when you are transit more than 6 hours at KLIA ?

Article, blog, Malaysia, Selangor
There have a lot activity you can do between Kuala Lumpur and Klang. If you like about history or heritage I suggest spent time at Klang. Why ? Because idea of the Kuala Lumpur city is begin in Klang from the Royal Selangor Family. 1st step : Why not visit Tourism Malaysia Tourist Information Center  (TIC) Meet & Greet at KLIA or KLIA 2. A lot information about Malaysia you can get directly from the tourism officer. Want free awesome postcard? Please visit Tourism Malaysia Tourists Information Center at KLIA - Level 3 near Domestic Arrival Gate KLIA 2 - Near International Arrival Gate Feel free to ask them anything about Malaysia. Never Stop Exploring For VLog : https://goo.gl/TUOxuJ Join Our Trip Malaysia Backpackers : www.malaysiabackpackers.com/trip #beautifulMalaysia
Trip Indochina 3 Negara (Ho Chi Minh – Sieam Reap – Bangkok – Sg Kolok).

Trip Indochina 3 Negara (Ho Chi Minh – Sieam Reap – Bangkok – Sg Kolok).

Article, Asia, blog, itinerary
Bila ada sahabat yang bertanya bagaimana mana nak buat trip Indochina 3 Negara (Ho Chi Minh - Sieam Reap - Bangkok - Sg Kolok). Langkah 1 : Airport - Ho Chi Minh Begini jika sampai ke airport sama ada naik teksi ( Mai Linh, keta dan van putih dan hijau, dan putih Vinasun sahaja kalau lain abaikan) atau bus bernombor from Airport to City center - bus no 109 (http://e.vnexpress.net/…/first-class-airport-buses-launched… ) atau 152 Segala urusan pembayaran dalam dong kalau usd mudah kena tipu. (more…)
Apa yang saya belajar semasa mengembara selama 28 hari IndoChina

Apa yang saya belajar semasa mengembara selama 28 hari IndoChina

Article, blog
Sepanjang 28 hari mengelilingi 5 negara (Cambodia - Vietnam - Laos - Thailand - Malaysia) banyak perkara yang saya belajar terutama dari segi persiapan untuk backpacking. Banyak perkara yang perlu diambil perhatian walaupun kita sudah biasa backpacking. Cuma bila backpacking selama 28 hari sangat berbeza dengan 3 hari 2 malam. Jika kita tidak buat persiapan rapi itu yang membuat kita kadang-kadang macam down dan malas nak meneruskan pengembaraan kalau boleh nak balik terus. Itulah apa yang saya alami semasa berada di Chiang Mai. Oleh itu saya nak kongsikan 12 perkara yang perlu kita tahu sebelum kita backpacking terutama untuk jangka masa panjang. 12 perkara yang perlu kita tahu sebelum kita backpacking : 1. Solat Bawalah pakaian yang mudah untuk solat seperti kain pelikat supaya kita s...
Pengalaman di Brunei

Pengalaman di Brunei

Article, Brunei, itinerary
Penulisan yang akan saya kongsikan pada kali ini adalah berdasarkan pengalaman saya sepanjang berada di Brunei Darussalam, iaitu sebuah negara yang juga dikenali sebagai "Serambi Mekah" selain negeri Aceh yang telah saya lawati pada akhir Disember 2015 yang lalu. Di samping berkongsi pengalaman tempat tarikan utama yang telah saya lawati, secara tidak langsung para pembaca dapat mempelajari dan mengetahui sejarah, seni dan budaya di negara "Serambi Mekah" ini. Dari KL-KLIA2 saya bergerak secara solo dan setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei (LTAB), perjalanan saya selama dua hari ke Brunei akan dibawa oleh sahabat Brunei saya yang baru sahaja saya kenali sekitar Ogos yang lalu. Pada hari ketiganya, saya bergerak secara solo untuk melawat lagi beberapa buah tempat yang bel...