Asia

Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 12 – Terima Kasih Ivy

Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 12 – Terima Kasih Ivy

Featured, Penaklukan Indochina 28 Hari, Vietnam
Hari yang dinantikan telah tiba. Rupanya aku telah mengembara hampir 14 hari tetapi ada ketikanya aku hanya berehat di kedai makan sambil membaca buku atau melayari internet. Ini kerana pengembaraan ini memang memenatkan aku dan aku perlu berehat tanpa berbuat apa-apa. Aku sedar yang mat saleh yang lepak di katil atau ruang tamu sambil baca buku berjam-jam adalah untuk merehatkan badan setelah keletihan beberapa hari mengembara. Kereta api aku bergerak jam 7.30 malam maknanya aku ada 6 jam lagi untuk berjalan-jalan sekitar bandar Ho Chi Minh. Aku telah memberi tahu Ivy yang aku akang berangkat pulang malam ini dan aku fikir akan jumpa dia petang itu untuk mengucapkan selamat tinggal sahaja. Masa yang ada ini aku guna sambil mengambil gambar disekitar bandar Ho Chi Minh. Aku berjalan dar...
Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 9 –  Apa Khabar Ho Chi Minh

Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 9 – Apa Khabar Ho Chi Minh

blog, Penaklukan Indochina 28 Hari, Vietnam
Jam 9.00 pagi aku bertolak menuju ke bangunan pengusaha bas di Phnom Penh. Seperti yang aku tahu sebelum ini Phnom Penh tiada stesen bas jika ada pun tiada siapa yang ingin datang mungkin kerana jauh atau tidak sempurna.  Sepanjang perjalanan menyusuri laluan kampung mengingatkan aku kampung nenek aku di Kampung Ijok. Bentuk rumah kampung tidak jauh beza sama seperti di Kampung Ijok. Bas berhenti sebanyak dua kali untuk berehat dan makan. Setiap kali bas berhenti aku akan makan biskut yang aku bawa. Itulah bekalan aku sepanjang perjalanan. Tanpa aku sedari aku sudah menghampiri sempadan Kemboja Vietnam. Aku lihat salah seorang pemandu kedua meminta pasport daripada semua penumpang termasuklah aku. Aku fikir urusan pasport mereka akan uruskan di imigresen.  Sampai sahaja imigresen, aku l
10 Perkara Mengapa Tidak Digalakkan Bercuti Dalam Musim Hujan

10 Perkara Mengapa Tidak Digalakkan Bercuti Dalam Musim Hujan

10 Jer, Asia, Philippines
10 Perkara Mengapa Tidak Digalakkan bercuti dalam musim hujan berdasarkan pengalaman aku melihat kesan Taufan Nina yang di Bandar Naga sehingga ke Bicol, Filipina pada 25 Disember 2016. 1. Kemalangan jalan raya boleh berlaku semasa ribut taufan disebabkan oleh pokok tumbang, tiang elektrik tumbang dan kenderan terbabas kerana angin kencang 2. Sistem pengangkutan tergendala menyebabkan anda tidak boleh bergerak ke tempat yang dituju. Tempoh menunggu tidak boleh dijangka. 3. Kenderan terbaik untuk bergerak laju ketika itu adalah motor kerana boleh cilok mencilok dan merempit di laluan sempit. 4. Walaupun keadaan sudah tenang, laluan trafik terganggu kerana pokok dan tiang elektrik tumbang di tengah-tengah jalan. 5. Perjalanan biasa mungkin 2 jam tetapi disebabkan cuaca tidak...
5 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Bagaimana Hendak Ke Batam dengan Feri

5 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Bagaimana Hendak Ke Batam dengan Feri

10 Jer, Asia, Batam, Indonesia
Perjalanan saya ke Batam sebenarnya tanpa di rancang sebenarnya. Memang tiada dalam perancangan lansung hendak pergi ke Batam tetapi sentiasa SIAP SIAGA  untuk ke mana-mana bila di arah ahahah. Macam tentera lah pulak. Segala susunan barang telah saya susun di tempat yang mudah saya capai seperti set mandi, tuala, ubatan dan semua berada di satu tempat. Pemergian aku ke Batam sebenarnya atas urusan kerja di mana saya  mewakili Majlis Belia Malaysia dan Persatuan Asrama Belia Malaysia (MYHA) di mana bagi menyertai Dialog Malaysia Indonesia (MALINDO) sempena penubuhan Komite Nasional Pemuda Indonesia (KNPI) 43 Tahun. Di sini saya nak ceritakan bagaimana hendak ke Batam dengan feri : 1. Jika bawa kenderaan sendiri anda boleh terus ke Jeti Stulang dan parking di sana  bermula RM 1 (ya
Trip Indochina 3 Negara Malaysia, Thailand dan Laos (Kuala Lumpur – Hadyai – Bangkok – Nong Khai – Vientiene)

Trip Indochina 3 Negara Malaysia, Thailand dan Laos (Kuala Lumpur – Hadyai – Bangkok – Nong Khai – Vientiene)

Asia, blog, itinerary
Sebelum memulakan trip Indochina 3 negara Malaysia - Thailand - Laos pastikan anda rancang apa aktiviti yang ingin dilakukan kerana anda dapat menentukan berapa lama anda ingin lakukan untuk trip. Contoh anda singgah di Hadyai antara perkara yang boleh dilakukan adalah ke 'floating market' dan nak ronda-ronda bandar . Itu sahaja memerlukan anda tinggal 1 hari di sana. Biasanya untuk trip ini dilakukan antara 7 hingga 9 hari tetapi terpulang pada kehendak masing-masing. Langkah 1 : Malaysia (Kuala Lumpur) – Thailand (Hadyai - Bangkok) Beli tiket awal di KL Sentral ke Hatyai di harga bermula RM 26 (Seat :Economy Class ) , RM 52 (Sleeper Bed : Superior Night Class) dan ke atas. Masa bergerak adalah 12.15 am dan perjalanan mengambil masa hampir 12 jam.   Kemudian apabila sampa
Trip Indochina 3 Negara (Ho Chi Minh – Sieam Reap – Bangkok – Sg Kolok).

Trip Indochina 3 Negara (Ho Chi Minh – Sieam Reap – Bangkok – Sg Kolok).

Article, Asia, blog, itinerary
Bila ada sahabat yang bertanya bagaimana mana nak buat trip Indochina 3 Negara (Ho Chi Minh - Sieam Reap - Bangkok - Sg Kolok). Langkah 1 : Airport - Ho Chi Minh Begini jika sampai ke airport sama ada naik teksi ( Mai Linh, keta dan van putih dan hijau, dan putih Vinasun sahaja kalau lain abaikan) atau bus bernombor from Airport to City center - bus no 109 (http://e.vnexpress.net/…/first-class-airport-buses-launched… ) atau 152 Segala urusan pembayaran dalam dong kalau usd mudah kena tipu. (more…)
Pengedar Dadah Yang Di Tangkap Itu Duduk Dibelakang Aku

Pengedar Dadah Yang Di Tangkap Itu Duduk Dibelakang Aku

Asia, Bangkok, blog, Thailand
CERITA 27 HARI KELILING INDOCHINA TRIP : Cambodia - Vietnam - Laos - Thailand - Malaysia (END) Assalam, baru2 rakyat Malaysia ditangkap kerana membawa dadah melalui keretapi dari Bangkok ke Butterworth . So aku terpanggil nak share apa yang berlaku dan apa yang aku alami. Kisahnya berlaku minggu lepas hari jumaat di mana gara-gara nak balik sangat dan dengan harapan ada tiket terus ke Butterworth. Ok memang murah apabila beli tanpa agent cuma yang tinggal hanya tiket ke hadyai dan kerusi berkipas. Tiada aircond okey selama 18 jam akan aku hadap dengan bunyi roda keretapi yang kuat kerana kerusi aku depan pintu. Sambil aku tengah air luar tingkap tiba-tiba sekumpulan polis masuk ke gerabak aku dan terus ke belakang. Aku dah syak ni lain macam jer. Selang beberapi minit tiba-tiba gerab...
Pengalaman di Brunei

Pengalaman di Brunei

Article, Brunei, itinerary
Penulisan yang akan saya kongsikan pada kali ini adalah berdasarkan pengalaman saya sepanjang berada di Brunei Darussalam, iaitu sebuah negara yang juga dikenali sebagai "Serambi Mekah" selain negeri Aceh yang telah saya lawati pada akhir Disember 2015 yang lalu. Di samping berkongsi pengalaman tempat tarikan utama yang telah saya lawati, secara tidak langsung para pembaca dapat mempelajari dan mengetahui sejarah, seni dan budaya di negara "Serambi Mekah" ini. Dari KL-KLIA2 saya bergerak secara solo dan setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei (LTAB), perjalanan saya selama dua hari ke Brunei akan dibawa oleh sahabat Brunei saya yang baru sahaja saya kenali sekitar Ogos yang lalu. Pada hari ketiganya, saya bergerak secara solo untuk melawat lagi beberapa buah tempat yang bel...
Narita Airport Tokyo Japan

Narita Airport Tokyo Japan

Asia, Japan
Narita Airport Tokyo Japan : Actually saya dah lama nak post cerita saya di Jepun but masa tak mengizinkan walhal sebenarnya malas dan sajer nak peram cerita. So kali ini terbuka hati nak cerita tentang Japan dan beberapa negara lain setelah saya peram selama 4 tahun hahaha. Lamakan! Sebenar pada tahun 2010 saya terpilih untuk pertukaran belia Japan dan ASEAN di mana saya berlayar dengan kapal seperti Star Cruise selama 53 hari bermula di Japan dan beberapa negara ASEAN dan berakhir di Tokyo, Japan. Dalam blog Malaysia Backpackers ini saya akan fokus kepada cerita lawatan tempat-tempat menarik sepanjang 53 hari dalam program ini. Pada hari pertama sampai dari Airport Narita kami terus dibawa ke Hotel New Otani. Hotel New Otani antara hotel yang tertua di Tokyo dan menjadi pilihan uta...
Teruja ingin melihat majlis perkahwinan di Jakarta

Teruja ingin melihat majlis perkahwinan di Jakarta

Asia, Indonesia
Trip kali ini adalah jemputan untuk menghadiri majlis perkahwinan sahabat Indonesia kami di Jakarta. Ini adalah kali ke-4 ke Jakarta so nak berjalan sangat tu takdelah sangat tetapi lebih kepada lepak-lepak dan ngobrol (berbual) dengan teman dari Indonesia sembil menghadiri majlis perkahwinan. Menunggu flight jam 6.30 pagi HARI PERTAMA : JUMAAT (NASI UDUK, MAGNUM AIS KRIM, PASAR SANTA) Sampai jer kami di lapangan terbang antarbangsa tengah hari Sabtu macam tu sampai sahaja pintu luar airport kami terus diculik hahah. Saya ingat kan 'arrival' di airport yang sama rupa-rupanya berlainan kerana setiap Airlines berlainan airport. Untuk trip ini saya menggunakan Malindo Air dan pembelian tiket adalah melalui AIRPAZ kerana saya nak cuba dan website ini boleh beli tiket p