blog

Persembahan Busking Paling Lama Pernah Dibuat Di Malaysia

Persembahan Busking Paling Lama Pernah Dibuat Di Malaysia

blog, Event, Featured
Pada 25 - 26 November 2017 telah berlansungnya 2017 Minutes Non Stop Busking  atau persembahan Busking tanpa henti selama 2017 minit di Balai Seni Negara. Program ini digerakkan oleh Kelab Buskers Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia dan Balai Seni Negara termasuk rakan strategik dari majalah, media online Malaysia Backpackers dan pelbagai lagi.  Untuk pengetahuan anda Malaysian Buskers Club atau Kelab Penghibur Jalanan Malaysia adalah sebuah persatuan yang kini mempunyai keahlian hampir 13,000 di seluruh Malaysia bertanggungjawab ke atas proses transformasi  busking dengan membuka ruang dan peluang kepada buskers tempatan untuk berkarya dengan lebih meluas. Hasil daripada gerakan oleh Malaysian Buskers Club telah menjadi satu transformasi heb
Pengalaman Pahit Memancing di laut dalam Selangor

Pengalaman Pahit Memancing di laut dalam Selangor

blog, Featured, Malaysia, Selangor
Hari yang dinantikan telah tiba. Dari ajakan kawan membuatkan aku teruja untuk memancing di laut dalam. Last sekali aku memancing pun dekat jambatan dengan ayah aku.  Itu jer skill yang aku ada. Aku hanya perlu bayar RM200 termasuk makan minum, umpan dan bayaran bot. Mengikut perancangan awal aku akan bergerak dari rumah selepas subuh, namun dimaklumkan air terlalu surut untuk bergerak awal takut bot akan tersadai di muara kerana air cetek.  So aku bergerak dari lebih kurang 8.30 pagi  mengikut Guthrie Highway sehingga ke Kampung Ijok. Dari laluan utama terus ke Kuala Selangor sehingga Sg Besar. Untuk ke jeti, kami perlu ke Kampung Bahagian Tengkorak.  Agak payah sebenarnya jika anda pertama kali untuk sampai ke sini kerana untuk menghubungi tekong atau rakan anda yang sudah sampai k
10 % Diskaun Buffet Ramadhan De Palma Shah Alam

10 % Diskaun Buffet Ramadhan De Palma Shah Alam

blog, food
Sudah menjadi kebiasaan Hotel De Palma Shah Alam akan mengadakan Buffet Ramadhan pada setiap tahun. Tidak di nafikan juadah berbuka puasa De Palma Shah Alam antara yang terbaik dan saya tidak pernah gagal untuk tidak berbuka puasa di sini. Buffet yang disajikan kepada tetamu adalah jenis hidangan Melayu asli yang bertemakan "Berkhidmat barang dapur" seperti Cook Lemak Perut dan pucuk, Siput Inhaler Cili Padi, Asid Rebus keladi, Fish Ponds Pindaan Pineapple dan banyak lagi. Antara juadah yang saya tidak pernah 'miss' adalah Bulgolgi dan Kambing Bakar. Tidak sah kalau berbuka di hotel tidak mencuba Kambing Bakar. Sup Kambing Meletop memang betul-betul meletop. Terasa kepedasan sup kambing. Bagi yang minat dengan durian, De Palma Hotel menyediakan Roti Jala Serawa Durian. Tetamu juga akan
Buffet Ramadhan De Palma Kuala Selangor

Buffet Ramadhan De Palma Kuala Selangor

blog, food, Selangor
Buffet Ramadhan De Palma Kuala Selangor juga tidak ketinggalan menyediakan juadah berbuka puasa sempena bulan Ramadhan. Walaupun De Palma Kuala Selangor adalah berkonsepkan resort dan agak jauh dari bandar besar namun ia tetap menjadi pilihan kepada penduduk di sekitar Kuala Selangor. Walaupun sekitar De Palma Kuala Selangor adalah penduduk kampung terdapat juga pengunjung dari luar yang berbuka di sini. Mungkin atas sebab kerja atau urusan peribadi. Oleh itu De Palma Kuala Selangor menjadi pilihan untuk berbuka puasa. Menurut seorang staff di sini biasanya pada minggu 2 dan ke atas sentiasa penuh. Berkonsep muhibah kerana yang ke sini bukan setakat orang Melayu sahaja sebaliknya ada juga mengunjung yang datang dari pelbagai bangsa. Disebabkan itu mereka menerapkan konsep muhibah. Sa...
Ramadhan Buffet De Palma Hotel Ampang

Ramadhan Buffet De Palma Hotel Ampang

blog, food, Kuala Lumpur, Malaysia
Sempena bulan puasa Hotel De Palma tidak ketinggalan menyediakan pelbagai juadah berbuka puasa untuk pelanggan. Bertemakan Nostalgia Ramadhan Buffet dengan dokorasi 'balik kampung' menggamit perasaan kenangan silam di kampung-kampung. Untuk tahun ini menu yang dihidangkan lebih dari 200 menu dan apa yang berbeza kali ini di mana menu baru iaitu Kebab Arab Shawarma itu yang saya perasaan tak tahulah kalau ada menu yang baru. Mengikut perbualan dengan Chef Azri, antara keistimewaan di De Palma Hotel adalah Chaw Kuey Teow  dan Mee Goreng Mamak. Setiap tahun menu ini adalah menu wajib dan mesti ada untuk buffet berbuka puasa. Apa yang saya lihat di De Palma Hotel, kebanyakan menu De Palma Hotel adalah lebih kepada DIY (atau ambil sendiri) di mana semua bahan-bahan makanan sudah disediaka
The Shore 3D Interactive Park yang awesome

The Shore 3D Interactive Park yang awesome

blog, Malaysia, Melaka
The Shore 3D Interactive Park adalah tarikan baru The Shore di Melaka. Seperti yang biasa kita dengan rumah terbalik, gambar 3D dan seumpamanya ada semuanya di The Shore 3D Interactive Park. Untuk pengetahuan anda semua di sini terdapat 30 elemen  yang boleh anda cuba dan bergambar. The Shore 3D Interactive Park yang bernilai RM3 juta menjadi tarikan terbaru bagi aktiviti pelancongan di Melaka yang bakal menarik pelancong ke negeri Melaka. Berbanding 3D park yang lain, di The Shore 3D Interactive Park merupakan 13 elemen 3D dalam 1 taman tema yang pertama di Malaysia dan terbesar di Melaka. Terdapat lebih 60 elemen pengembaraan menarik antaranya menggunakan teknologi Realiti Tambahan (Augmented Reality) yang pasti meransangkan daya imaginasi para pengunjung. Taman tema baru ini ju
The Shore Toy Museum produk menarik di Melaka

The Shore Toy Museum produk menarik di Melaka

Article, blog, Malaysia, Melaka
The Shore Toy Museum atau dengan kata mudah muzium permainan antara produk pelancongan yang terbaru di Melaka di The Shore yang bernilai RM 3 juta menjadi tarikan kepada pelancong tempatan dan luar negara. Sepanjang saya berada di dalam muzium permainann ini saya melihat banyak patung-patung permainan yang diimport khas dari negara Jepun, Thai dan lain-lain lagi. Di katakan lebih dari 10,000 unit permainan terdapat di dalam muzium ini. Antara mainan-mainan yang menarik bagi saya dan mungkin untuk anda adalah bergambar dengan mainan bersaiz skala besar yang jelas tanpa kotak gelas iaitu : Saiz asal replika kereta perang adiwira (batman, superman dan lain - lain lagi) Saiz asal replika patung robot yang dibuat daripada logam kitar semula dengan mempunyai Rekod Buku Malaysia den...
Set Berbuka Puasa di Dolly Dim Sum Sempena Bulan Ramadhan 2017

Set Berbuka Puasa di Dolly Dim Sum Sempena Bulan Ramadhan 2017

blog, food, Kuala Lumpur
Dolly Dim Sum antara restoran yang menyediakan masakan tradisi yang diangkat menjadikan makanan yang terbaik dan relevan sepanjang zaman. Sudah pasti menu utama adalah Dim Sum yang mempunyai makna "to touch the heart" dalam setiap hidangan adalah untuk menyentuh hati pelanggan. Bagi memenuhi selara pelanggan yang bercitaras tinggi, Dolly Dim Sum menggunakan bahan masakan yang terbaik dan berkualiti selari dengan konsep restoran yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Di Dolly, untuk menyediakan Dim Sum adalah seni dan setiap Dim Sum yang dihasilkan dengan penuh kehalusan dan keindahan menjadikan Dim Sum itu unik dan sedap. Buka Puasa Set Menu Untuk pengetahuan semua bermula 26 Mei 2017 - 24 June 201, Dolly Dim Sum menawarkan Pakej Boleh Ubah Untuk Berbuka Puasa bagi Kumpulan ...
Cerita Joe Labu Balik Kampung Travel

Cerita Joe Labu Balik Kampung Travel

blog
Itulah prinsip abg joe bila nak makan shaklee, semua vitamin kalau pergi mana mana mesti bawak, sampai ada yang hilang, tertinggal, dan jugak habis masa balik kampung. Nak cerita tuh, kalau tak makan vitamin masa balik kampung, weih susahlah jawabnya, rasa badan tak sedap. Jadi, apa yang ada tuh bawak je semua, bukan bawak stok, tapi bawak yang kami punya sendiri. Contoh yang korang nampak ni tahun lepas, abg joe tak reti pakai pil box, tapi semuanya bawak bedal, masa ada program kat supermom club house. Hahhaaha, ini semmua abg joe bedal satu masa. Jangan takut ,kalau overdose, ni shaklee, yakin selamat, Tapi kalau dah travel tuh betul betul sukar, jawabnya kena memilih sikit yang penting, heheh, takpun paling power, bawak VIVIX je, hahaha. balik kampung shaklee travel vitamin.
Cerita Faiz Saaid Ke California

Cerita Faiz Saaid Ke California

blog
Hahahha, bila shaklee kata ada 300 delegasi ke bumi california, memang dasyatlah kan. Hahha, ni semua pengalaman yang tak boleh dilupakan, antara yang paling gile ialah video kompilasi bebudak ireach gila 360 nih. Yang the making je. Korang tengok yang betul nye kat ireach HD. Hahhaa, beberapa hari di bumi uncle sam, dari Los Angeles sampai ke San Francisco, memang gile. Cuti kali ini memang bezalah, sebab semuanya shaklee sponsor, bagi duit makan, dan melawat tempat best macam disneyland, universal studio, hollywood walk of fame, dan macam-macam tempat lagi. Kat San Francisco, bolehlah melayan tengok Golden Gate Bridge. Hahhaa, jambatan paling cool, kalau kata pergi San Francisco, tak boleh lah kalau tak singgah situ. Trip shaklee ni senang, makanan halal semua ok, semuanya ikut jad...