blog

Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 6 – 3 KILOMETER

Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 6 – 3 KILOMETER

blog, Cambodia, Featured, Penaklukan Indochina 28 Hari
Hari ini aku merancang untuk self tour bandar Phnom Penh sepenuhnya dan Sambo tidak ikut serta kerana ada urusan kerja. Aku hanya bergantung dengan peta digital untuk bergerak sekitar bandar Phnom Penh.  Kadang-kadang pening juga lihat peta digital ini kerana kita tidak pasti di mana utara dan selatan tetapi apabila sudah jumpa laluan yang betul semuanya jadi mudah. Alhamdulillah aku ternampak satu restoran fastfood  mempunyai halal logo iaitu Chicken Deluxe yang mengadap jalan raya berhampiran Sungai Tonle Sap. Selesai sahaja aku terus menuju ke ‘Royal Palace’. Istana Raja atau lebih dikenali sebagai Royal Palace adalah tempat bersemayam Raja Norodom (1834 – 1904). Malangnya tempat itu telah tutup sementara kerana masa operasi untuk sesi pertama ialah 7.30 pagi hingga 11.00 pagi sedang
Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 4

Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 4

blog, Cambodia, itinerary, Penaklukan Indochina 28 Hari, Phnom Penh
Hotel Mewah Dan Mahal Wow! Cantik sungguh hotel ini rupanya. Hotel Sokka ini antara hotel yang termahal di Kemboja. Dalam sejarah hidup aku ini kali kedua aku dapat merasai hotel yang mahal sebegini dengan pelbagai kemudahan.  Setiap kali menghidupkan televisyen akan keluar tulisan ucapan dan nama sebagai mengalu-alukan kedatangan aku ke hotel ini. Selain itu roof top hotel yang sangat cantik dan boleh melihat sebahagian bandar Phnom Penh dari pandangan atas bangunan hotel. Walaupun aku diberikan kemudahan hotel yang mewah tetapi ada tugasan yang perlu aku laksanakan di mana aku ditugaskan sebagai pengurus media online untuk muka rasmi Facebook  Asian Youth Council (AYC)  sempena program Asian Youth Forum (AYF)  dan antara perkara penting yang berlaku pada hari itu adalah perlantik
Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 3

Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 3

blog, Cambodia, Featured, Penaklukan Indochina 28 Hari
Selamat Tinggal Aranyaprathet Hari kedua aku perlu bergegas pulang ke Phnom Penh kerana kami ada urusan kerja yang perlu di lakukan. Tanpa membuang masa kami check out seawal pagi dan aku mula rasa rugi tidak membeli apa-apa. Bagi yang ingin menjalankan perniagaan bundle ini tempatnya. Insyallah ada rezeki aku akan datang balik. Apabila selesai urusan imigresen di Poipet, tiba-tiba datang seorang lelaki bertanya kawan aku “Where do you want to go?”. Kawan aku menjawab “Phnom Penh”, “Ok follow me” jawab lelaki tadi sambil menarik luggage kawan aku tadi. Kami berjalan lebih kurang 100 meter dari pusat imigresen tadi. Rupanya lelaki itu menunjukkan kaunter bas ke Phnom Penh. Pada mulanya aku ingin menaiki bus kerana lebih jimat, tetapi memikirkan lambat dan perlu berada di
Penaklukan INDOCHINA 28 Hari : Part 2

Penaklukan INDOCHINA 28 Hari : Part 2

blog, Penaklukan Indochina 28 Hari
Pusat Bundle Terbesar Aku sampai di Sieam Reap lebih kurang jam 5.00 pagi dan apabila aku turun dari bas aku tidak tahu di mana aku berada seperti orang mamai. Aku lihat tuk tuk sedang menunggu dan memanggil pelanggan. Ini yang aku risau sebab apabila bus berhenti di bangunan syarikat operasi mereka, sudah tentu jauh dari bandar. Risiko untuk kena tipu dengan pemandu tuk tuk memang tinggi. Aku sudah lah tidak tahu berapa kadar yang akan dikenakan mereka dan ini menjadi masalah kepada aku untuk tawar menawar harga selain daripada masalah bahasa. Sebab itu apabila aku nak start berunding harga terutama sekali melibat pengangkutan awam, aku akan bersandarkan kepada jarak perjalanan dan masa yang diambil. Selain itu aku akan cuba membuat perbandingan harga di Malaysia seperti dari KLIA ke Sh...
Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 1

Penaklukan Indochina 28 Hari : Part 1

blog, Cambodia, Featured, itinerary, Penaklukan Indochina 28 Hari
Apa itu INDOCHINA? Pada mulanya memang tidak merancang tetapi keinginan untuk mengembara secara solo untuk tempoh yang lama membuak-membuak. Aku jadikan landasan Indochina sebagai permulaan untuk aku pergi jauh dalam dunia pengembaraan solo. Berlandaskan hanya sekeping kertas aku meletak dua sasaran dalam pengembaraan ini di mana aku mesti mencuba menaiki kereta api dari Ho Chi Minh ke Hanoi dan berjumpa sahabat aku di Chiang Mai. Disebabkan nama Indochina ini sungguh unik aku melihat pengembaraan ini perlu ditakluk apatah lagi berdekatan dengan Malaysia. Asal nama Indochina adalah datang dari zaman penjajahan Perancis yang melibatkan tiga negara iaitu Vietnam, Laos dan Kemboja yang dahulunya dikenali sebagai France Indochine sebagai kawasan penjajahan Perancis. Nama Indochina adalah g...
DEMI 7 KILO BERAT BEG DI LAPANGAN TERBANG FILIPINA

DEMI 7 KILO BERAT BEG DI LAPANGAN TERBANG FILIPINA

blog, Philippines
Pemergian saya ke FILIPINA ada bertujuan untuk menghadiri perkahwinan sahabat baik saya. Namun banyak yang saya pelajari termasuk Taufan Nina yang telah menyerang kawasan mereka. Secara ringkasa sebelum saya kongsikan cerita lebih lengkap adalah : 1. Ini bukan percutian indah sebaliknya adalah cross culture adventure trip. Nantikan cerita penuh di dlm blog dan fb. 2. Trip KL - Manila - Nabua & Legazpi - Manila - KL. Manila ke Nabua dengan bas mengambil masa 11 jam sangat adventure. Selebihnya menaiki Kapal terbang. Mlm itu berlaku Typhon Nina dari Naga City hingga Ligazpi. 3. Akibat Typhon Nina kehidupan terjejas kerana tiada elektrik hanya bergantung kepada generetor sendiri atau lilin. Proses pemulihan mengambil masa 3 bulan. 3 Bulan ?? Lamanya 4. Majlis Pernikahan di P...
CERITA MANGGA KERING YANG MAHAL DI MANILA

CERITA MANGGA KERING YANG MAHAL DI MANILA

10 Jer, blog, Philippines
Susah hendak mencari mangga kering dari pelbagai jenama dan harga yang murah di Manila. Walaubagaimana pun mesti ada harga yang murah walaupun Grednya rendah sedikit bukan bukan jenis premium. Yang penting sedap. Di sini 10 info yang perlu anda tahu jika berminat hendak membeli mangga kering atau Dried Manggo. 1. Mangga kering menjadi salah satu export utama Filipina untuk pasaran antarabangsa. 2. Menjadi buah tangan dikalangan pelancongan untuk bawa pulang ke negara masing-masing. 3. Gred Mangga Kering Kualiti Premium adalah jenis Cebu 7D. Harga bagi 100 GM boleh mencapai RM 13 keatas bergantung kepada gred dan jenama. 4. Kira nilai Mangga Kering jenis Cebu 7D macam kualiti eksport mangga Harum Manis. 5. Boleh didapati di kedai Kultura atau SM Store supermarket di Manila te...
Tiada Plastik Beg di Filipina

Tiada Plastik Beg di Filipina

blog, Philippines
Tahniah kepada 7 Eleven kerana mengantikan plastik beg kepada PAPER BEG. Eh silap ini di PHILIPPINES. Seluruh negara PHILIPPINES telah menguatkuasakan undang-undang tanpa plastik beg. Nafsu manusia mana kita tahu nak beli satu terbeli 5 barang. Walaupun ceruk seperti KAMPUNG IJOK pun tidak kira apa kedai boleh menyediakan PAPER BEG atau KOTAK untuk pelanggan mereka. Sokong dengan usaha kerajaan negeri Selangor namun jangan mengambil kesempatan dalam undang-undang. Katakan tidak kepada PLASTIK BEG!
10 Perkara Di Filipina Sempena Tahun Baru 2017

10 Perkara Di Filipina Sempena Tahun Baru 2017

10 Jer, blog, Philippines
Tahun baru sering dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat sebagai permulaan tahun baru atau motivasi baru dalam hidup masing-masing. Begitu juga dengan setiap negara sebagai permulaan sasaran yang ingin dicapai. Bagaimana sambutan di Filipina? Di sini saya ingin kongsikan 10 perkara sambutan tahun baru di Filipina baru - baru ini. 1.Tahun baru 2017 di Filipina di sambut secara sederhana di tetapi tetap meriah di kalangan ahli keluarga terdekat di kawasalan luar bandar mahupun di bandar. 2. Biasanya di sambut dengan makanan yang enak dan bunyi mercun. Kemudian diteruskan dengan aktiviti video karaoke pada malam tahun baru. 3. Mercun banyak dijual sama ada ditepi jalan atau dikedai-kedai kecil. Perlbagai jenis mercun ada dijual namun yang menjadi pilihan ada mercun yang mengeluarkan pe...
MAHA 2016 Sangat Menarik dan Meriah Dengan Pelbagai Aktiviti

MAHA 2016 Sangat Menarik dan Meriah Dengan Pelbagai Aktiviti

blog, Event
MAHA2016 kali ini lebih menarik dan meriah dengan pelbagai aktiviti yang dijalankan untuk khas untuk pengunjung-pengunjung yang datang bersama-sama keluarga atau pun rakan-rakan. Apa yang menarik lagi adalah cabutan bertuah 5 buah iphone 7 khas untuk pengunjung bertuah. Apa itu MAHA? MAHA bermaksud Malaysia Agriculture Horticulture & Agrotourism dengan bertemakan Our Food Our Future. So kalau orang tanya kita dah tahu apa itu MAHA. Untuk tahun ini MAHA2016 terdapa 9 tempat yang harus dilawati iaitu : Dewan Exhibition Utama Nenas Perikanan Herba dan Sayuran Floriculture State Pavillions Paddy Pusat Teknologi dan Engine Berat Perternakan Kalau korang jenis macam-macam aku yang suka bertanya dan busy body di setiap tempat alamak memang tidak sempat untuk...