food

9 Restoran yang anda harus cuba di NU Sentral Kuala Lumpur

9 Restoran yang anda harus cuba di NU Sentral Kuala Lumpur

Featured, food, Kuala Lumpur
Siapa tidak kenal KL Sentral iaitu hub transit pengangkutan yang terbesar di Malaysia yang menyambungkan semua pengangkutan awam di dalam bandar Kuala Lumpur dan juga ke bandar-bandar luar Kuala Lumpur. Turut juga menyambungkan keretapi dan bas ke lapangan terbangsa KLIA. Bagaimana pula dengan NU SENTRAL? Pasti menjadi pilihan kepada pengguna pengangkutan awam singgah untuk bersantai atau membeli-belah di pusat membeli-belah ini. Untuk pengetahuan anda NU Sentral telah masuk 3 tahun pembukaan rasmi pusat membeli-belah ini. Terdapat lebih dari lebih kurang 20 outlet cafe dan restoran dengan pelbagai menu tempatan dan antarabangsa tidak termasuk outlet makanan di dalam food court. Kami ingin kongsi 9 outlet cafe yang yang kami pilih untuk mencuba sesuatu yang baru dan jarang-jarang mak...
Royal Bintang Buffet Christmas Menanti Anda

Royal Bintang Buffet Christmas Menanti Anda

blog, food
Sempena Hari Cristmas bakal menjelma tiba Hotel Royal Bintang menawar pakej bufet yang terbaik untuk semua. Perkara yangbermain dalam fikiran saya adalah Royal Bintang ini menyediakan makanan halal untuk buffet krismas? Mungkin untuk non muslim tidak menjadi masalah tetapi bagaimana pula untuk kita menyambut bersama sahabat yang bukan muslim atau keluarga ipar dari agama kristian. Ya di Royal Bintang menyediakan buffet krismas halal oleh itu tidak perlu ragu andai kata ingin meraikan sahabat-sahabat bukan muslim atau keluarga yang berbeza agama untuk buffet krismas di sini. Dengan membawa semangat raya krismat dengan bertemakan Christmas Joy Awaits You at The Royale Bintang Kuala Lumpur Royal Bintang menyajiikan pelbagai bufffet dan juga acara di The Royale Ballroom yang menawa...
MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 3

MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 3

blog, food, Malaysia, Pahang
Hari terakhir, kami diberikan kelonggaran dari segi masa, menghayati dan buat apa yang kami mahu. Sudah tentu kami bangun lambat, tambah plak aircond sejuk dengan tilam lembut selesa, rasa tak nak bangun. Kami bangun lambat, jam 10 pagi dan terus pergi sarapan pagi. Sarapan pagi dengan roti, sramble egg, cheese, cereal kokokruch, dan air orange serta susu memang menepati selera perut kami lah kan. Siap tambah dua mangkuk lagi. Lepas kenyang bantai brekpes, kami ambil gamba di sekeliling pantai. Masa tu most of media team memang berkumpul amik gamba untuk last2 minit kat Berjaya Hotel Tioman ni. Orang cakap amik feeling gitu. Jam 12.30 tengahari, selepas check out dari hotel masing2, kami menuju ke Dewan Sri Nelayan untuk lunch time pula. Last day punya lunch aduhai... kembang tekak n...
Keunikan Makanan di Leaf & Co. Cafe

Keunikan Makanan di Leaf & Co. Cafe

food, Kuala Lumpur
Untuk food review kali ini kami berada di Leaf & Co. Cafe Kuala Lumpur yang terletak di Jalan Sultan berdekatan dengan Petaling Street. Asalnya kami merancang untuk short trip di Kuala Lumpur dan tinggal ala backpackers di Mingle Hostel tetapi disebabkan Leaf & Co. Cafe ini terletak di bawah so why not kami try cuba. Untuk pengetahuan anda semua Leaf & Co. Cafe ini adalah di bawah satu bumbung dengan Mingle Hostel so jika rasa lapar boleh lunch dan dinner boleh terus turun kebawah. Cuma cafe ini tidak dibuka waktu pagi. Mula beroperasi dari jam 11.30 pagi hingga 9.30 malam. Apa yang unik tentang kafe ini adalah tentang 'interior' atau konsep kafe ini menggunakan sebahagian perabot lama dalam menghidupkan suasana kafe selari dengan bangunan lama. Masih mengekalkan bangunan
Ramadhan Berbuka Puasa di Hotel De Palma

Ramadhan Berbuka Puasa di Hotel De Palma

food
Untuk tahun ini Malaysia Backpackers sekali lagi dijemput berbuka puasa di 3 Hotel De Palma itu De Palma Shah Alam, De Palma Ampang dan De Palma Kuala Selangor. Untuk pengetahuan anda semua, buffet berbuka puasa di ketiga-tiga hotel tersebut adalah mengikut konsep gerai atau bazar. Mengapa berkonsepkan gerai? Nanti saya ceritakan . Selain dari konsep gerai ada juga berkonsepkan mengikut tema seperti Santapan Di Raja, Masakan Kampung tau bercirikan warisan melayu kampung dan lain - lain lagi. Seperti biasa bila saya berbuka puasa di luar terutama hotel, saya akan cuba makanan yang jarang saya makan atau yang berbeza dari luar. Di sini saya ingin kongsi pengalaman berbuka di ketiga - tiga Hotel De Palma : Hotel De Palma Shah Alam Pada kali hotel De Palma Shah Alam mengambil tema 'Gempi...
The Food Factory di First World Hotel, Genting Highland

The Food Factory di First World Hotel, Genting Highland

food, Malaysia
Saya bersama beberapa lagi rakan media yang lain berkesempatan berkunjung ke The Food Factory di First World Hotel, Genting Highland pada hari Sabtu, 19 Mac 2016 bagi memenuhi jemputan daripada pihak Resorts World Genting, bagi merasai pengalaman berada di sana sempena pembukaan baru yang telah dirasmikan pada awal Mac yang lalu. Sempena cuti persekolahan baru-baru ini, pihak The Food Factory telah mengadakan promosi istimewa bagi sarapan pagi secara bufet dari jam 6 pagi – 11 pagi dengan harga promosi RM 29 bagi golongan Dewasa, dan RM 14 bagi Kanak-kanak , termasuk GST 6%. Lokasi bagi The Food Factory yang terletak di Aras 3, bangunan First World Plaza berdekatan dengan The Skyway Terminal ini telah menawarkan pelbagai jenis sajian dan hidangan daripada sajian masakan Asia sehingga
Jom buffet di Coffee Terrace Genting Highland

Jom buffet di Coffee Terrace Genting Highland

food
Bagi mengakhiri tahun ini dengan pelbagai sambutan seperti cuti sekolah , Christmas dan Tahun Baru pelbagai acara diadakan di Genting Highland. Kami masuk rasa seolah-oleh masuk ke kota keriangan ala2 fun fair kan tempat dingin dan sejuk menambahkan lagi kesoronokan terutama di waktu malam. Oleh yang demikian Resort World Genting atau orang biasa panggil Genting Highland telah membuat promosi buffet di Coffee Terrace. Sebelum itu kami Malaysia Backpackers telah diberi peluang mencuba makan malam secara ala buffet di Coffee Terrace yang terletak di Genting Grand (Lobby Floor). Suasana di dalam Coffee Terrace luas dan besar. Di antara kami adalah peminat Japanse food. So untuk 1 session memang try Salmon Fish mentah lah memang terbaik lah bagi yang dibiasa maka memang tiada masalah. Tetapi
Keunikan Berbuka Puasa di De Palma Hotel Shah Alam

Keunikan Berbuka Puasa di De Palma Hotel Shah Alam

food
Sudah pasti apabila masuk sahaja Bulan Ramadhan bulan puasa bagi umat Islam di Malaysia bahkan di seluruh dunia akan mencari juadah untuk berbuka puasa sama bersama keluarga atau teman-teman. Jika tidak berkesempatan untuk membeli atau berbuka puasa di rumah boleh juga berbuka di hotel-hotel. Untuk kali ni admin malaysiabackpackers.com muiz berbuka puasa di Hotel De Palma. Seperti kalau saya berbuka puasa di luar akan cari makan-makan yang jarang ada di rumah atau jarang kita makan.   Sudah pasti setiap kali kalau saya berbuka puasa di luar terutama di hotel kambing bakar pasti menjadi pilihan saya. So far kambing bakar di Hotel De Palma antara yang terbaik pernah saya rasa. Walaupun Menu utama berbuka Hotel De Palma adalah bertemakan 'Sajian Dapur Bonda' terdapat juga juada...
Tea Time at Teh Tarik Place

Tea Time at Teh Tarik Place

food
Sebenarnya Teh Tarik Palace dah ada beberapa cawangan di sekitar Malaysia walhal saya ingat masih baru maybe di Shah Alam Teh Tarik Place agak baru ni lah . Rasa ada 2 cawangan di Shah Alam satu di Seksyen 7 belakang UiTM Shah Alam dan lagi satu di Seksyen 13 berhampiran Stesen Bas Sementara Shah Alam. Saya suka dengan interior dan decoration nampak unik kerana ada elemen 1980an. Tetapi warna cafe ini ceria dan ini menaikkan mood untuk lepak dengan kawan-kawan. Dari segi menu makan dan minum sama seperti di restoran mamak dan harga lebih kurang sama sahaja. Kalau ada ingin tempat yang unik tetapi selera restoran mamak saya cadangkan Teh Tarik Place. Gambar di bawah adalah Teh Tarik Place Seksyen 13.
Chillex at Grind Roots Cafe

Chillex at Grind Roots Cafe

food
Well actually just nak buat simple review cafe yang baru beberapa bulan buka di Seksyen 13 di belakang Tesco yang berhampuran MSU di Shah Alam. Memang ketika itu nak cari tempat lepak nak rasa makan lain dari lain orang yang unik dan menarik. So pusing-pusing di seksyen 13 belakang Tesco so ternampak Grind Root Cafe ini. Dari luar nampak menarik . So singgah apa yang saya lihat segi interior dan decoration memang menarik. Cumi sempit sedikit . Makanan ala-ala Secret Recipe atau Starbucks. So harga makanan minuman lebih kurang harga Secret Recipe atau Starbucks. Memandangkan post sepatutnya diupload 3 bulan lepasm, saya dah lupa apa yang kawan2 saya pesan maklumlah faktor umur hahaha. Anyway nasib baik ada Instagram bolehlah recall back apa yang saya order , sebelum kalau siapa yang belu...