food

Keunikan Makanan di Leaf & Co. Cafe

Keunikan Makanan di Leaf & Co. Cafe

food, Kuala Lumpur
Untuk food review kali ini kami berada di Leaf & Co. Cafe Kuala Lumpur yang terletak di Jalan Sultan berdekatan dengan Petaling Street. Asalnya kami merancang untuk short trip di Kuala Lumpur dan tinggal ala backpackers di Mingle Hostel tetapi disebabkan Leaf & Co. Cafe ini terletak di bawah so why not kami try cuba. Untuk pengetahuan anda semua Leaf & Co. Cafe ini adalah di bawah satu bumbung dengan Mingle Hostel so jika rasa lapar boleh lunch dan dinner boleh terus turun kebawah. Cuma cafe ini tidak dibuka waktu pagi. Mula beroperasi dari jam 11.30 pagi hingga 9.30 malam. Apa yang unik tentang kafe ini adalah tentang 'interior' atau konsep kafe ini menggunakan sebahagian perabot lama dalam menghidupkan suasana kafe selari dengan bangunan lama. Masih mengekalkan bangunan
Ramadhan Berbuka Puasa di Hotel De Palma

Ramadhan Berbuka Puasa di Hotel De Palma

food
Untuk tahun ini Malaysia Backpackers sekali lagi dijemput berbuka puasa di 3 Hotel De Palma itu De Palma Shah Alam, De Palma Ampang dan De Palma Kuala Selangor. Untuk pengetahuan anda semua, buffet berbuka puasa di ketiga-tiga hotel tersebut adalah mengikut konsep gerai atau bazar. Mengapa berkonsepkan gerai? Nanti saya ceritakan . Selain dari konsep gerai ada juga berkonsepkan mengikut tema seperti Santapan Di Raja, Masakan Kampung tau bercirikan warisan melayu kampung dan lain - lain lagi. Seperti biasa bila saya berbuka puasa di luar terutama hotel, saya akan cuba makanan yang jarang saya makan atau yang berbeza dari luar. Di sini saya ingin kongsi pengalaman berbuka di ketiga - tiga Hotel De Palma : Hotel De Palma Shah Alam Pada kali hotel De Palma Shah Alam mengambil tema 'Gempi...
The Food Factory di First World Hotel, Genting Highland

The Food Factory di First World Hotel, Genting Highland

food, Malaysia
Saya bersama beberapa lagi rakan media yang lain berkesempatan berkunjung ke The Food Factory di First World Hotel, Genting Highland pada hari Sabtu, 19 Mac 2016 bagi memenuhi jemputan daripada pihak Resorts World Genting, bagi merasai pengalaman berada di sana sempena pembukaan baru yang telah dirasmikan pada awal Mac yang lalu. Sempena cuti persekolahan baru-baru ini, pihak The Food Factory telah mengadakan promosi istimewa bagi sarapan pagi secara bufet dari jam 6 pagi – 11 pagi dengan harga promosi RM 29 bagi golongan Dewasa, dan RM 14 bagi Kanak-kanak , termasuk GST 6%. Lokasi bagi The Food Factory yang terletak di Aras 3, bangunan First World Plaza berdekatan dengan The Skyway Terminal ini telah menawarkan pelbagai jenis sajian dan hidangan daripada sajian masakan Asia sehingga
Jom buffet di Coffee Terrace Genting Highland

Jom buffet di Coffee Terrace Genting Highland

food
Bagi mengakhiri tahun ini dengan pelbagai sambutan seperti cuti sekolah , Christmas dan Tahun Baru pelbagai acara diadakan di Genting Highland. Kami masuk rasa seolah-oleh masuk ke kota keriangan ala2 fun fair kan tempat dingin dan sejuk menambahkan lagi kesoronokan terutama di waktu malam. Oleh yang demikian Resort World Genting atau orang biasa panggil Genting Highland telah membuat promosi buffet di Coffee Terrace. Sebelum itu kami Malaysia Backpackers telah diberi peluang mencuba makan malam secara ala buffet di Coffee Terrace yang terletak di Genting Grand (Lobby Floor). Suasana di dalam Coffee Terrace luas dan besar. Di antara kami adalah peminat Japanse food. So untuk 1 session memang try Salmon Fish mentah lah memang terbaik lah bagi yang dibiasa maka memang tiada masalah. Tetapi
Keunikan Berbuka Puasa di De Palma Hotel Shah Alam

Keunikan Berbuka Puasa di De Palma Hotel Shah Alam

food
Sudah pasti apabila masuk sahaja Bulan Ramadhan bulan puasa bagi umat Islam di Malaysia bahkan di seluruh dunia akan mencari juadah untuk berbuka puasa sama bersama keluarga atau teman-teman. Jika tidak berkesempatan untuk membeli atau berbuka puasa di rumah boleh juga berbuka di hotel-hotel. Untuk kali ni admin malaysiabackpackers.com muiz berbuka puasa di Hotel De Palma. Seperti kalau saya berbuka puasa di luar akan cari makan-makan yang jarang ada di rumah atau jarang kita makan.   Sudah pasti setiap kali kalau saya berbuka puasa di luar terutama di hotel kambing bakar pasti menjadi pilihan saya. So far kambing bakar di Hotel De Palma antara yang terbaik pernah saya rasa. Walaupun Menu utama berbuka Hotel De Palma adalah bertemakan 'Sajian Dapur Bonda' terdapat juga juada...
Tea Time at Teh Tarik Place

Tea Time at Teh Tarik Place

food
Sebenarnya Teh Tarik Palace dah ada beberapa cawangan di sekitar Malaysia walhal saya ingat masih baru maybe di Shah Alam Teh Tarik Place agak baru ni lah . Rasa ada 2 cawangan di Shah Alam satu di Seksyen 7 belakang UiTM Shah Alam dan lagi satu di Seksyen 13 berhampiran Stesen Bas Sementara Shah Alam. Saya suka dengan interior dan decoration nampak unik kerana ada elemen 1980an. Tetapi warna cafe ini ceria dan ini menaikkan mood untuk lepak dengan kawan-kawan. Dari segi menu makan dan minum sama seperti di restoran mamak dan harga lebih kurang sama sahaja. Kalau ada ingin tempat yang unik tetapi selera restoran mamak saya cadangkan Teh Tarik Place. Gambar di bawah adalah Teh Tarik Place Seksyen 13.
Chillex at Grind Roots Cafe

Chillex at Grind Roots Cafe

food
Well actually just nak buat simple review cafe yang baru beberapa bulan buka di Seksyen 13 di belakang Tesco yang berhampuran MSU di Shah Alam. Memang ketika itu nak cari tempat lepak nak rasa makan lain dari lain orang yang unik dan menarik. So pusing-pusing di seksyen 13 belakang Tesco so ternampak Grind Root Cafe ini. Dari luar nampak menarik . So singgah apa yang saya lihat segi interior dan decoration memang menarik. Cumi sempit sedikit . Makanan ala-ala Secret Recipe atau Starbucks. So harga makanan minuman lebih kurang harga Secret Recipe atau Starbucks. Memandangkan post sepatutnya diupload 3 bulan lepasm, saya dah lupa apa yang kawan2 saya pesan maklumlah faktor umur hahaha. Anyway nasib baik ada Instagram bolehlah recall back apa yang saya order , sebelum kalau siapa yang belu...
Urban Cafe di Pasar Santa Jakarta

Urban Cafe di Pasar Santa Jakarta

food
Team Malaysia Backpackes kali ini berada di Jakarta atas undangan perkahwinan sahabat dari Indonesia. Kami sempat singgah Urban Cafe ini yang masih baru di Jakarta.Untuk pengetahuan anda sebenarnya nama tempat ini adalah Pasar Santa Saya memberi nama Urban Cafe kerana dari segi dekorasi dan makananya semua urban dan gaya minimalist . Urban cafe ini sebenarnya adalah pasar yang mempunya 3 tingkat kalau orang Indonesia bilang 3 lantai. Di tingkat bawah sekali adalah pasar kering yang menjual sayur-sayuran dan juga kemungkinan pasar basahDi tingkat 1 kedai-kedai kecil menjual bahan-bahan runcit dan juga pakaian. Sebenarnya untuk tingkat  1 dan 2 adalah kedai yang bersaiz kecil seperti toko-toko di Tanah Abang. Siapa yang pernah pergi Tanah Abang dia tahulah betapa kecilnya saiz-saiz kedai.
Indahnya Malam Di Jakarta

Indahnya Malam Di Jakarta

blog, food, Indonesia, Jakarta
Sebenarnya kedatangan saya ke di Jakarta ini adalah untuk melihat perusahaan kain-kain dan pakaian di Tanah Abang. Ini adalah kali ke tiga saya ke Jakarta sahaja tengok-tengok sambil buat kajian ringkas berdasarkan harga dan logistik di sana.  Melalui pemerhatian saya memang murah harganya kerana di situ menjadi pusat jualan secara pukal di mana segala perusahaan di seluruh Indonesia akan dijual disitu.  Saya tidak amik gambar kerana sibuk melihat apa yg berlaku di sekeliling dan juga sebagai keselamatan gua supaya tidak kelihatan sebagai pelancong. Malam itu saya jalan-jalan di sekitar bandar Jakarta di Monas (Monumen Nasional). dan juga makan nasi kambing. Rasa kambing di sana berbeza di Malaysia entah saya rasa lain pada hal daging kambing juga mungkin cara masakan yang berbeza.