Kuala Lumpur

JOM KENALI WOWKL!

JOM KENALI WOWKL!

Featured, food, Kuala Lumpur
Mesti ramai yang mengenali Saloma Bistro bersebelahan MATIC di Jalan Ampang. Saloma Bistro diberi nafas dan pengurusan yang baru dan ditukarkan nama kepada WOWKL! Baru beroperasi 3 bulan yang lalu. Mempunyai satu ruang dewan besar untuk buffet yang boleh memuatkan 350pax dan satu ruang di bahagian luar berkonsepkan santai boleh memuatkan 150pax. Sangat sesuai untuk group event. Yang penting boleh menikmati pemandangan menara KL di depan mata anda semua dan berlatarbelakangkan menara KLCC di belakang anda sambil menjamu selera di sini.Sangat wow kan! Nak dating ngan kesayangan,majlis kahwin,sambut ulangtahun sangat sesuai WOWKL! dimasukkan dalam senarai food hunting! Haaa sebabnya sambil makan boleh menikmati persembahan kebudayaan yang diadakan setiap hari dan busking d...
Ramadhan Buffet De Palma Hotel Ampang

Ramadhan Buffet De Palma Hotel Ampang

blog, food, Kuala Lumpur, Malaysia
Sempena bulan puasa Hotel De Palma tidak ketinggalan menyediakan pelbagai juadah berbuka puasa untuk pelanggan. Bertemakan Nostalgia Ramadhan Buffet dengan dokorasi 'balik kampung' menggamit perasaan kenangan silam di kampung-kampung. Untuk tahun ini menu yang dihidangkan lebih dari 200 menu dan apa yang berbeza kali ini di mana menu baru iaitu Kebab Arab Shawarma itu yang saya perasaan tak tahulah kalau ada menu yang baru. Mengikut perbualan dengan Chef Azri, antara keistimewaan di De Palma Hotel adalah Chaw Kuey Teow  dan Mee Goreng Mamak. Setiap tahun menu ini adalah menu wajib dan mesti ada untuk buffet berbuka puasa. Apa yang saya lihat di De Palma Hotel, kebanyakan menu De Palma Hotel adalah lebih kepada DIY (atau ambil sendiri) di mana semua bahan-bahan makanan sudah disediaka
Set Berbuka Puasa di Dolly Dim Sum Sempena Bulan Ramadhan 2017

Set Berbuka Puasa di Dolly Dim Sum Sempena Bulan Ramadhan 2017

blog, food, Kuala Lumpur
Dolly Dim Sum antara restoran yang menyediakan masakan tradisi yang diangkat menjadikan makanan yang terbaik dan relevan sepanjang zaman. Sudah pasti menu utama adalah Dim Sum yang mempunyai makna "to touch the heart" dalam setiap hidangan adalah untuk menyentuh hati pelanggan. Bagi memenuhi selara pelanggan yang bercitaras tinggi, Dolly Dim Sum menggunakan bahan masakan yang terbaik dan berkualiti selari dengan konsep restoran yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Di Dolly, untuk menyediakan Dim Sum adalah seni dan setiap Dim Sum yang dihasilkan dengan penuh kehalusan dan keindahan menjadikan Dim Sum itu unik dan sedap. Buka Puasa Set Menu Untuk pengetahuan semua bermula 26 Mei 2017 - 24 June 201, Dolly Dim Sum menawarkan Pakej Boleh Ubah Untuk Berbuka Puasa bagi Kumpulan ...
9 Restoran yang anda harus cuba di NU Sentral Kuala Lumpur

9 Restoran yang anda harus cuba di NU Sentral Kuala Lumpur

Featured, food, Kuala Lumpur
Siapa tidak kenal KL Sentral iaitu hub transit pengangkutan yang terbesar di Malaysia yang menyambungkan semua pengangkutan awam di dalam bandar Kuala Lumpur dan juga ke bandar-bandar luar Kuala Lumpur. Turut juga menyambungkan keretapi dan bas ke lapangan terbangsa KLIA. Bagaimana pula dengan NU SENTRAL? Pasti menjadi pilihan kepada pengguna pengangkutan awam singgah untuk bersantai atau membeli-belah di pusat membeli-belah ini. Untuk pengetahuan anda NU Sentral telah masuk 3 tahun pembukaan rasmi pusat membeli-belah ini. Terdapat lebih dari lebih kurang 20 outlet cafe dan restoran dengan pelbagai menu tempatan dan antarabangsa tidak termasuk outlet makanan di dalam food court. Kami ingin kongsi 9 outlet cafe yang yang kami pilih untuk mencuba sesuatu yang baru dan jarang-jarang mak...
Keunikan Makanan di Leaf & Co. Cafe

Keunikan Makanan di Leaf & Co. Cafe

food, Kuala Lumpur
Untuk food review kali ini kami berada di Leaf & Co. Cafe Kuala Lumpur yang terletak di Jalan Sultan berdekatan dengan Petaling Street. Asalnya kami merancang untuk short trip di Kuala Lumpur dan tinggal ala backpackers di Mingle Hostel tetapi disebabkan Leaf & Co. Cafe ini terletak di bawah so why not kami try cuba. Untuk pengetahuan anda semua Leaf & Co. Cafe ini adalah di bawah satu bumbung dengan Mingle Hostel so jika rasa lapar boleh lunch dan dinner boleh terus turun kebawah. Cuma cafe ini tidak dibuka waktu pagi. Mula beroperasi dari jam 11.30 pagi hingga 9.30 malam. Apa yang unik tentang kafe ini adalah tentang 'interior' atau konsep kafe ini menggunakan sebahagian perabot lama dalam menghidupkan suasana kafe selari dengan bangunan lama. Masih mengekalkan bangunan
Keunikan Bermalam di Mingle Hostel

Keunikan Bermalam di Mingle Hostel

Budget Hotel, Kuala Lumpur
Mingle Hostel adalah satu hostel backpackers yang terdapat di Chinatown. Dahulu Chinatown ini terkenal dengan nama Petaling Street. Untuk review kali ini, kami pertama kali bermalam di hostel backpackers di Kuala Lumpur selama 3 hari 2 malam. Kalau tidur di hotel Kuala Lumpur memang dah biasa atas urusan kerja atau peribadi Tetapi kali ini memang bercuti untuk 3 hari 2 malam style backpackers di Kuala Lumpur dan kami tinggal di Mingle Hostel. Hostel ini baru sahaja beberapa bulan di buka. So  bila nak buat review mestilah berdasarkan penilaian tempoh berapa lama hostel ini beroperasi. So kami tidak boleh expect yang hostel ini sudah lama beroperasi seperti hostel-hostel yang lain. Mingle Hostel ini menampilkan  bangunan lama sebagai tarikan kepada penginap yang inginkan kelainan. Sel
Backpacker for youth development

Backpacker for youth development

Article, Kuala Lumpur, Malaysia
On 8 September 2016 we had fruitful discussion with Malaysia Youth Council (MBM) and Malaysia Backpackers group community base from Malaysian Backpackers Club (MBC) ,Buddies Backpackers Malaysia (BBM) and Malaysia Backpackers (MB). Moji represent for Malaysian Backpackers Club (MBC) , me represent fpr Malaysia Backpackers. All lot of things been discuss especially what backpacker or budget traveller can contribute to society and country. MBM believe that backpackers also have a role in youth development in travel segment. So MBM want to engage with youth in backpackers community. Looking forward for next meeting !
Selamat Hari Merdeka Malaysia!

Selamat Hari Merdeka Malaysia!

Event, Kuala Lumpur
Cerita sudah lama tetapi amat menarik Sambutan Hari Merdeka pada tahun ini kerana sehari sebelum sambutan kawasan Kuala Lumpur terutama berhampiran Dataran Merdeka dipenuhi lawatan manusia untuk demo aman Bersih 4.0. Polis Malaysia sangat 'gantel' dengan tidak mengambil tindakan walaupun sesetengah dari mereka telah melanggar peraturan yang telah ditetapkan demi menghormati Hari Merdeka. Saya sebenarnya tiba lewat sedikit lebih kurang jam pagi namun kawasan utama telah dipenuhi orang ribuan manusia yang cintakan keamanan sudah terpacak di Dataran Merdeka sejak awal lagi. Bila dah lewat lokasi pun tak cantik untuk ambil gambar terpaksa cuba yang terbaik untuk dapatkan shoot menarik. Paling kesiaan yang bawa anak2 lah kerana mereka yang berdiri dapatlah lihat perarakan tetapi kanak-kan...
Overnight at Tune Hotel Kuala Lumpur

Overnight at Tune Hotel Kuala Lumpur

Budget Hotel, Kuala Lumpur, Malaysia
Nothing special about Tune Hotel because this is budget hotel and you get what you pay same concept like AirAsia. But the decoration is very nice and clean only the space inside the unit very small. Well actually I overnite at this hotel because my friends all the way from Johor Bharu and Melaka coming to KL. So they force me to stay with them even tough my house near to KL. Some said this hotel is haunted because of old building ( you can check at tripadvisor) but this already refurbished like new building. Lorong bilik ke bilik agak sempit dan malap disebabkan menggunakan cat pada dinding warna kelabu so suasana tu agak malap dan suram .Bilik just nice lah untuk 2-3 orang dan ruang untuk jalan kaki agak sempit dalam bilik. If your bring a car actually very expensive to pa...
10 Perkara Tentang Kereta Api Dari Kuala Lumpur Ke Bangkok

10 Perkara Tentang Kereta Api Dari Kuala Lumpur Ke Bangkok

blog, Kuala Lumpur
Ini adalah 'trip backpacking' saya kali ke dua ke Bangkok dengan menaiki kereta api. Kali ini tujuan adalah untuk berjumpa dengan rakan-rakan Thailand sempena Reunion on board SSEAYP . Saya sertakan beberapa catatan ringkas saya tentang Keretapi dari Stesen KL Sentral ke Stesen Butterworth. Kemudiaan kami transit di Stesen Butterworth selama 6 jama bertukar kereta api  milik Thailland dari Stesen Butterworth ke  Bangkok, Thailand. Stesen KL Sentral . Credit photo - http://asahjaya.wordpress.com 1. Suasana KL Sentral sentiasa hidup dengan manusia pelbagai bangsa dan rupa umpama bandar kecil di tengah kota Kuala Lumpur. Suka lihat manusia dengan backpack kerana ia memberi motivasi kepada saya untuk terus saya berjalan dan mengembara ke seluruh dunia....