Malaysia

Resort World Kijal yang mendamaikan

Resort World Kijal yang mendamaikan

Above 3 Star Hotel & Resort, Accommodation, Terengganu
Untuk kali ini kami akan review Resort World Kijal (RWK). Sebenarnya percutian adalah pada tahun lepas, so baru sempat untuk menulis fokus kepada hotel dan bilik. Dulu hotel ini dikenali sebagai Awana Kijal dan sekarang ini telah dibrandingkan semula dengan nama Resort World Kijal RWK yang terletak di tepi pantai dan  sepanjang pantai itu dijaga sendiri oleh pihak hotel RWK. Selain itu hotel ini terkenal dikalangan pekerja Oil & Gas kerana terletak berhampiran Kerteh, Terengganu. Sememangnya Terengganu terkenal dengan Oil & Gas yang menjadi nadi kepada sumber kerajaan neger Terengganu. RWK adalah hotel & resort yang bertaraf 4 bintang sesuai kepada yang ingin citarasa mewah tetapi berhampiran tepi pantai yang tidak memerlukan untuk ke pulau dan berhampiran bandar. Harga b
Housestay D’Bayu Impian

Housestay D’Bayu Impian

Accommodation, Chalet & Resort, Selangor
Baru kami telah dijemput untuk datang melawat D Bayu Impian Housestay yang terletak Sungai Besar, Selangor kira-kira 2 jam dari Kuala Lumpur. Tempatnya cantik dan tidak ubah seperti suasana kampung. Umpama tinggal di kampung sendiri. Menuruk pemilik housestay ini, D Bayu Impian Housetay telah beroperasi lebih dari 5 tahun. Bermula dengan minat kemudian menjadi sebagai satu perniagaan yang serius. Sekarang ini mereka mempunyai kolam berenang dan rumah resort yang unik yang baru siap. Di sini menyediakan pelbagai kemudahan antaranya ialah : Mempunyai 1 bilik dan 2 bilik Setiap rumah mempunyai katil, aircond, television, bilik air & tandas serta peralatan seperti tuala dan kelengkapan mandi. Selain itu juga ada beberapa bilik yang menyediakan ruang dapur untuk memasak. ...
Seek & Snap : Chasing Nature Oleh Canon

Seek & Snap : Chasing Nature Oleh Canon

Event, Selangor
Canon Marketing Malaysia dan Kolej Universiti KDU telah menganjurkan pertandingan fotografi yang julung kalinya diadakan bersama yang mendapat sokongan daripada Kementerian Perlancongan dan Kebudayaan serta Tourism Malaysia Selangor. Hampir tujuh ratus pelajar daripada sekolah tinggi, kolej dan universiti di Lembah Klang menyertai pertandingan fotografi ini yang diadakan di Taman Botani Negara, Shah Alam. Tujuan pertandingan ini adalah untuk memupuk fotografi sebagai salah satu hobi yang sihat di kalangan pelajar di samping memberi peluang kepada mereka menerokai alam semulajadi di kawasan perlancongan terkenal yang berada di Selangor. Inisiatif ini sejajar dengan fokus kerajaan yang mempromosi perlancongan domestik dan eco-tourism. Peserta yang terdiri daripada pelajar berumur 14 tahu...
Berjaya Tioman Yang Mewah dan Best

Berjaya Tioman Yang Mewah dan Best

Above 3 Star Hotel & Resort, Accommodation, blog, Island, Pahang
Pulau Tioman adalah antara pulau yang kaya dengan terumbu karang dan hidupan laut yang pelbagai. Kami berpeluang melawati pulau ini. Kali ini kami berpeluang menginap di Berjaya Tioman Resort sempena program Tioman Clean Up Day 2016. Jikalau anda ingin berehat dan menikmati hospitaliti bertaraf 4 bintang di pulau Tioman, Berjaya Tioman Resort adalah pilihan tepat buat anda. Di resort ini. Resort ini terletak di berhampiran kampung Tekek. Ia lebih kurang 10 minit sahaja dari jeti yang terletak di kampung Tekek. Apabila kami sampai di sana kami telah dijemput oleh general manager Mr. Sonny Gan. Kami telah dihidangkan dengan minuman buah-buahan dan juga persembahan silat oleh murid-murid sekolah kg tekek. Okay disini terdapat sekitar 268 buah bilik dan suite yang lengkap dengan TV, t...
10 aktiviti menarik di Tioman Berjaya Resort

10 aktiviti menarik di Tioman Berjaya Resort

10 Jer, Pahang
10 aktiviti menarik di Tioman Berjaya Resort yang boleh dilakukan 1. Kayaking Di sini para pelancong boleh berkayak solo atau berdua, di sekitar pantai Berjaya Hotel dan Pulau Renggis. Keindahan batu karang dapat dilihat dari atas ketika berkayak, bagus untuk berselfie bersama teman.   2. Jungletrekking Selesai saja makan tengahari, kami bersiap2 tukar ke pakaian sukan dan berkumpul di kawasan lapang untuk diberi taklimat sebelum aktiviti seterusnya iaitu jungle trekking. Perjalanan mendaki bukit berlansung sekitar satu jam. Di sepanjang perjalanan, tour guide kami, Encik Musa berhenti di check point2 tertentu dan menerangkan tentang hutan, binatang2 yang ada, tumbuhan, dan bunga2 yang berkhasiat. Terdapat pokok gergasi yang digunakan oleh orang2 lama dengan mengetuk batang
10 Perkara Yang Unik Di Sungai Besar

10 Perkara Yang Unik Di Sungai Besar

10 Jer, blog, Selangor
Sungai Besar salah satu tempat Eco Pelancongan yang menarik untuk dikunjungi di negeri Selangor. Untuk ke Sg Besar boleh menggunakan Lebuh Raya Plus kemudian melalui Lebuh Raya Latar. Perjalanan mengambil masa 1jam 15 minit dari Kuala Lumpur. Untuk pengetahuan anda Sg Besar terkenal dengan Sawah Padi di Sekinchan dan juga kampung nelayan. Mengikut maklumat oleh orang tempatan bahawa harga makanan laut di sini asalnya murah tetapi disebabkan mendapat pemintaan tinggi dari orang luar menyebabkan harga jadi tinggi dan orang tempatan terpaksa bayar lebih. Mari kita lihat apa yang best di Sg Besar dan Sekinchan yang boleh dilakukan dalam masa 1 hari. 1.Sarapan pagi di Nasi Lemak Batu 9 Tangjung Karang Jika anda sampai pagi di sini korang boleh cuba Nasi Lemak Batu 9 di tepi jalan. Pelba...
MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 3

MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 3

blog, food, Malaysia, Pahang
Hari terakhir, kami diberikan kelonggaran dari segi masa, menghayati dan buat apa yang kami mahu. Sudah tentu kami bangun lambat, tambah plak aircond sejuk dengan tilam lembut selesa, rasa tak nak bangun. Kami bangun lambat, jam 10 pagi dan terus pergi sarapan pagi. Sarapan pagi dengan roti, sramble egg, cheese, cereal kokokruch, dan air orange serta susu memang menepati selera perut kami lah kan. Siap tambah dua mangkuk lagi. Lepas kenyang bantai brekpes, kami ambil gamba di sekeliling pantai. Masa tu most of media team memang berkumpul amik gamba untuk last2 minit kat Berjaya Hotel Tioman ni. Orang cakap amik feeling gitu. Jam 12.30 tengahari, selepas check out dari hotel masing2, kami menuju ke Dewan Sri Nelayan untuk lunch time pula. Last day punya lunch aduhai... kembang tekak n...
MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 2

MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 2

blog, Malaysia, Pahang
Hari ke 2 di Berjaya Resort Tioman kami akan dibawa ke satu tempat special untuk brekpes. Sepatutnya pukul 6 pagi dah gerak berkompol, tapi biasalah kami ni melayu pekat, janji melayu.. mana taknya.. dapat bilik twin deluxe... Ekon sejuk, katil lembut... Nak bangun awal mendenya.. end up sampai kol 6.30 pagi kat tempat berkumpul.. Kami orang last sampai... Abis kene bising dengan penganjur.. yg pasti... Kami buat muka innesen... Kami naik bas yang disediakan.. berhenti di kawasan scuba diving center... Lepas turun.. kami kene naik tangga ke atas bukit. Rupa2nya... Atas bukit ada villa yang dikenali sebagai Shahzan Villa. Aku dongak, aku tengok... Aduhai tangga cam batu caves.. pagi2 bangun da kene daki... Berbondong2 la org slow2 naik tangga daki bukit... Aku nampak ada kabel car yang na...
Malaysia Backpackers di Tioman Island Clean-up Day (TICD) Day 1

Malaysia Backpackers di Tioman Island Clean-up Day (TICD) Day 1

Article, blog, Island, Pahang
Untuk percutian kali ini, Malaysia Backpackers telah pergi ke ke Pulau Tioman untuk melihat bagaimana Berjaya Hotel Resort and Resort Tioman menjalankan Program Tioman Island Clean-Up Day (TICD). Untuk pengetahuan anda program telah bermula sejak tahun 2011 yang dianjurkan oleh mereka. Bermakna sudah masuk ke 6 kali program ini dianjurkan. Tiap-tiap tahun program ini dijalankan bagi meningkatkan kesedaran orang ramai dalam memelihara kehidupan laut Kami rasa bertuah untuk berada di Pulau Tioman untuk bersama-sama untuk menjayakan program ini bersama divers dari Malaysia dan juga Singapura Perjalananan kami bermula di Kuala Lumpur  di mana kami mula bergerak di hotel Berjaya Times Square jam 5 pagi dan tiba lebih kurang 10 pagi di Jeti Tanjung Gemuk yang terletak di daerah Rompin, Pahang.
Keunikan Makanan di Leaf & Co. Cafe

Keunikan Makanan di Leaf & Co. Cafe

food, Kuala Lumpur
Untuk food review kali ini kami berada di Leaf & Co. Cafe Kuala Lumpur yang terletak di Jalan Sultan berdekatan dengan Petaling Street. Asalnya kami merancang untuk short trip di Kuala Lumpur dan tinggal ala backpackers di Mingle Hostel tetapi disebabkan Leaf & Co. Cafe ini terletak di bawah so why not kami try cuba. Untuk pengetahuan anda semua Leaf & Co. Cafe ini adalah di bawah satu bumbung dengan Mingle Hostel so jika rasa lapar boleh lunch dan dinner boleh terus turun kebawah. Cuma cafe ini tidak dibuka waktu pagi. Mula beroperasi dari jam 11.30 pagi hingga 9.30 malam. Apa yang unik tentang kafe ini adalah tentang 'interior' atau konsep kafe ini menggunakan sebahagian perabot lama dalam menghidupkan suasana kafe selari dengan bangunan lama. Masih mengekalkan bangunan