Terengganu

Resort World Kijal yang mendamaikan

Resort World Kijal yang mendamaikan

Above 3 Star Hotel & Resort, Accommodation, Terengganu
Untuk kali ini kami akan review Resort World Kijal (RWK). Sebenarnya percutian adalah pada tahun lepas, so baru sempat untuk menulis fokus kepada hotel dan bilik. Dulu hotel ini dikenali sebagai Awana Kijal dan sekarang ini telah dibrandingkan semula dengan nama Resort World Kijal RWK yang terletak di tepi pantai dan  sepanjang pantai itu dijaga sendiri oleh pihak hotel RWK. Selain itu hotel ini terkenal dikalangan pekerja Oil & Gas kerana terletak berhampiran Kerteh, Terengganu. Sememangnya Terengganu terkenal dengan Oil & Gas yang menjadi nadi kepada sumber kerajaan neger Terengganu. RWK adalah hotel & resort yang bertaraf 4 bintang sesuai kepada yang ingin citarasa mewah tetapi berhampiran tepi pantai yang tidak memerlukan untuk ke pulau dan berhampiran bandar. Harga b
Anak Penyu Lari Dari Resort World Kijal

Anak Penyu Lari Dari Resort World Kijal

Article, blog, Terengganu
Sebenarnya mana ada anak penyu yang berlari sebaliknya adalah kami yang lepaskan. Anyway Program Konservasi Penyu adalah antara program yang dijalankan oleh Resort World Kijal dengan kerjasama Jabatan Laut Malaysia. Ini kali kedua aku terlibat dalam program konservasi penyu di mana sebelum ini aku dapat melihat sendiri penyu naik ke darat untuk menetas di Taman Laut Pulau Redang. Dari mula proses naik pantas kemudian bertelur dan ditutup semula dengan pasir oleh penyu. Untuk kali ni kami di bawa untuk melihat Program Konservasi Penyu yang dijalankan oleh Resort World Kijal. Aktiviti bermula dengan makan malam di Oasis Beach Bistro. Pelbagai menu terutama dari barat cukup menyelerakan dan menjilat jari. Cuma yang tak syok takde daging kambing sebaliknya diganti dengan daging lembu. Maklu...
10 Aktiviti Menarik Di Resort World Kijal

10 Aktiviti Menarik Di Resort World Kijal

10 Jer, Malaysia, Terengganu
Resort World Kijal menjadi lokasi terbaru untuk percutian Malaysia Backpackers kali ini. Sudah lama aku tidak bercuti di hotel atau resort bertaraf bintang kerana kerana kekangan masa atau tiada urusan kerja. Maklumlah biasa peluang untuk tinggal di hotel bertaraf 5 bintang mesti atas dasar kerja. Last sekali di Cambodia itu pun atas dasar kerja dan tidak sempat untuk berenang kerana kolam berenangnya mengadap Sungai Ton Lesap.  Memang cantiklah viewnya. Anyway aku nak share percutian aku kali ini di Resort World Kijal Terengganu. Bila aku share gambar-gambar resort ini member aku kata nama lama resort ini adalah Awana Kijal ....oo baru aku tahu. Sebenarnya apa yang aku nak cerita untuk artikel pertama Resort World Kijal adalah 10 perkara yang best boleh anda lakukan di Resort World Kij
Trip To Terengganu ( 26 – 28 December 2008 )

Trip To Terengganu ( 26 – 28 December 2008 )

Malaysia, Terengganu
You should try this that call "otak-otak" that made from prawn . The best place to eat at Kemaman, Terengganu.Famous place that sell 'keropok lekor'View from Bukit Puteri ( Pricess Hill ) that u can see the Pulau Duyung ( Duyung Island )Outside BoatMe and friends inside boat. You can ride the boat near Pasar Payang ( Wet and Dry Market ) the famous market that sell many design 'batik' dan 'sarong'Monumen of Batu Bersurat ( Letter of rock )Me try to learn how to make batik at my friends house . He who create and sell the batik."Think About Your Next Trip"
8 Things To Do at Perhentian Island

8 Things To Do at Perhentian Island

blog, Terengganu
1. Snorkeling and Scuba 2. Find sunrise at island *Better your sleep 1st . Credit to anan dan ikim for this picture 3. Doing some sport either jogging or play softball 4. Sunbath and swimming 5. Chill out with local people and tourist *thank's to abg din who show me how to go wind turbine at up the hill 6. Hiking *can you see me ? 7. Taking picture 8. Kayak around island *this picture i taken from Perhentian Challange 2007 "Think About Your Next Trip"
Lazy Boyz at Perhentian Island part 2 (Diving’s like Sex)

Lazy Boyz at Perhentian Island part 2 (Diving’s like Sex)

Malaysia, Terengganu
Our trip basicly just to release tension after work hectic and to relax. Just wanna have with office mate and new frez. 6 boys and 3 girls and most of us are office mate. We have plan and it's take a long coz each of us so busy with work and every try to arrange the schuelde . I'm glad the trip succesfull and everyone satisfied with the trip although ade yang mabuk laut hehhee.This my short story about my trip: Trip member : me , ikim , shima , eji , farid, fazrul, mirul, anan amari , hanif Date : 8 Mei to 11 Mei 2008 8 MEI 2008 : We take bus from Stesen Bus Section 17 aroud 8.30 pm . Our bus is double decker (BAS MAHLIGAI).Then bus tu akan ke kl untuk ambil penumpang selebihnya . Di dalam bus tu ade group yang lain juga pergi , rasanyer 3 group yang pergi.Sampai di Merapoh jam...
Lazy Boy at Perhentian Island part 1

Lazy Boy at Perhentian Island part 1

Malaysia, Terengganu
Setelah memikirkan masak2 untuk update dalam blog ini yang aku kira sebelum ini ingin aku tulis dalam bahasa inggeris , namun atas desakan tertentu dan yg penting lahir dalam benak mamaksa aku menulis dalam bahasa Malaysia demi rakyat Malaysia yang mencintai keindahan alam semulajadi di Malaysia . Maka hargailah alam ini dan jagalah ia untuk generasi akan datang. "Think Your Next Trip, Think Malaysia Backpackers" P.S : I'd love to meet you on Twitter : here Read other perspectives on this topic from awesome group of backpackers at Malaysia Backpackers Group And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below