Travel Book

Kembara Afghanistan oleh ET

Kembara Afghanistan oleh ET

Travel Book
Kembara Afghanistan " Hidup Tanpa Cabaran, Bukan Hidul Namanya" SINOPSIS : Mengisahkan pengembaraan luar biasa Siti Noridah Ab. Rahman yang telah ke negara bergolak Afghanistan Ab. Rahman yang telah ke negara bergolak Afghanistan secara solo pada musim luruh 2014 yang lalu. Beliau pernah ditangkap dan disoal siasat oleh askar Afganistan dan dituduh sebagai agen perisik  daripada Pakistan. Semangan untuk mengembara ke tempat yang jarang dikunjungi membawa beliau ke sana untuk melihat sendiri realiti kehidupan warga Afghanistan yang telah lama terasing daripada dunia luar selepas era peperangan. ULASAN :  Kisah ET secara solo ke negara Afghnistan bagi seorang wanita sangat menarik. Siapa nak pergi negara yang bergolak dan sentiasa berperang seperti Afghnistan. Cabaran dan kecekalan yang
Advantura Pulang Ke Malaya oleh Badrul Hisham

Advantura Pulang Ke Malaya oleh Badrul Hisham

Travel Book
Advantura Pulang Ke Malaya London - Malaya | 3 Basikal | 5 Bulan | 18 Negara SINOPSIS : Mengisahkan sebuah kisah benar 3 orang anak muda mengembara dengan basikal dari London ke Malaysia. Berbekalkan RM8,000, mereka berbasikal merentas 18 negara sejauh 11,000 km demi mengejar impian melihat dunia. Mereka memulakan misi berbasikal hanya beberapa hari selepas penulis menamatkan pengajian ijazah pertama jurusan Kejuruteraan Mekanikal di Universiti of Sheffield, UK. ULASAN :  Mula-mula baca rasa seronok seolah-olah kita sedang mengembara dengan basikal sambil menghayati pemandangan indah dalam bentuk penceritaan yang tidak meleret-meleret atau ayat berbunga.  Selepas beberapa bab tiba rasa eh Dia dah kat mana? Sebelum cerita dekat Amsterdam tiba-tiba dah sampai ke Iran. Itu yang aku alami
Travelog Mr Traveller oleh Meor Farid Asyradi

Travelog Mr Traveller oleh Meor Farid Asyradi

Travel Book
MR TRAVELLER 25 Tahun | 35 Negara | Niat | Minat SINOPSIS : Buku MR Traveller adalah sebuah sebuah catatan pengembaraan nekad seorang mahasiswa menaiki kereta api seorang diri mengelilingi benua Eropah. Menempuh hampir 10,000 kilometer perjalanan melalui 15 buah negara dengan hanya menggunakan sekeping tiket  sahaja. 50 buah kereta api digunakan dalam masa 15 hari. Segala bentuk persediaan sebelum pengembaraan sudah diuruskan dengan baik dan rapi. Pelbagai kisah suka dan duka dialaminya ketika dalam perjalanan disulami dengan kisah-kisah 'throwback' ketika pengembaraan di negara-negara lain. ULASAN : Buku Mr Traveller sangat menarik kerana menceritakan pengalaman penulis yang pertama kali mengembara ke negara Eropah dalam masa 15 hari ke 15 NEGARA bukan 35 negara. Dari segi susun a
Buku travel guide untuk trip yang lama

Buku travel guide untuk trip yang lama

Travel Book
Semasa sedang menunggu untuk melihat wayang di Nu Sentral Kuala Lumpur saya singgah di MPH  dan pasti terus rak yang jual buku travel. So terjumpalah buku-buku travel di bawah ini dan saya snap untuk simpanan saya dan kawan travel. Kalau tengak tajuk sangat menarik malangnya tidak boleh buka telah di seal dengan plastik. Saya tidak beli kerana masih bukan keperluan utama lagi, maybe apabila dah bersedia saya akan beli hehehe. For me untuk yang betul nak for long trip maybe salah satu buku ini adalah mesti dimiliki as guideline dan travel pun menjadi mudah. Saya pernah travel ke Guangzhau tanpa persediaan atau senang citer main redah jer dengan bergantung dengan Ipad Mini. Memang penat dan stress bertambah dengan negara China yang tidak paham bahasa Inggeris dan lebih teruk bila saya seb