Malaysia Backpackers Press

Radio Online Travel Pertama Malaysia

Baru-baru ini Malaysia Tourism Information Center (MATIC) telah melancarkan radio station online yang pertama di Malaysia berasaskan pelancongan dan budaya yang berpusat di Matic, Jalan Ampang melalui inisiatif National Blue Ocean Strategy (NBOS) Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan Malaysia

konti matic.fm

Salah seorang DJ Shaiful yang mengendalikan Santai Teh Tarik Tourism telah menjemput saya untuk bual bicara tentang dunia backpackers dalam Malaysia. Apa lagi dengan lantas saya setuju disebabkan pada 16 September untuk hari cuti Hari Malaysia. Saya memang malas kalau masuk Kuala Lumpur pada waktu bekerja atau ‘peak hour’. Saya tidak rela hadap jem berjam-jam tetapi kalau terpaksa pergi saya akan gunakan public transport. Itu yang saya buat setiap kali ke Kuala Lumpur.

Read More

Best ker Solo Backpacking ni !

Pada 12 Ogos 2015 saya dijemput sebagai panel dalam diskusi Ada Apa Dengan ‘Solo Backpacking’ yang dianjurkan oleh KKLM UNITEN Bangi, Backpacers Buddies Backpackper (BBM) dan mendapat sokongan dari Majlis Perwakilan Pelajar UNITEN. Saya agak terlambat sedikit kerana tersesat jalan maklumlah jarang sekali ke Bangi apatah lagi ke UNITEN. Kesian penganjur terpaksa guide saya dari Masjid UNITEN hingga ke tempat event. Kehadiran peserta dalam diskusi ni sangat menggalakkan lebih kurang 60 orang dan mejoriti adalah pelajar UNITEN.

Diskusi berjalan lancar di mana banyak perkara yang dikongsi oleh panel kepada peserta. Antara panel Mohammad Saiful mengatakan dia terpaksa kerja part time untuk menampung kos perbelanjaannya untuk travel. Itu antara sebabnya dia banyak travel ke beberapa negara antaranya Australia.

Bagi Siti Noridah penulis buku KEMBARA AFGHANISTAN yang telah mengembara secara solo hingga Afghanistan pun dia jejak juga mengatakan keberanian itu penting dalam pengembaraan walau risiko itu tetap ada. Dia juga ada menceritakan dia kena tahan di dengan askar/polis kerana mungkin disyaki sebagai pengintip kerana mengambil gambar. Atas dasar itu dia disiasat dan juga diminta mengucap 2 kalimah syahadah dan membaca beberapa surah sama ada dia ni Islam atau tidak. So dia dilepaskan selepas disahkan Islam selepas membaca 2 kali syahada dan surah.

Read More

Edutourism dalam Backpackers

Santai Teh Tarik : Topik : Edutourism

Semasa menjadi panel dalam forum ini saya menjelaskan bahawa ciri-ciri Edutourism ini ada dalam aktiviti backpackers cuma cara pengolahan dan penyampaian mungkin berbeza kerana sesetengah aktviti itu berbentuk santai. Berbeza pula dengan Edutourism ini adalah kelihatan santai tetapi aktiviti itu adalah berbentuk ‘knowledge base’ . Contoh anda mandi kan gajah, anda tahu tak berapa kali gajah sepatutnya mandi? bagaimana penjagaan seekor gajah dan seumpamanya.

Buat masa ini Tourism Malaysia memberi fokus dan tanggungjawab kepada beberapa pihak Universiti dalam melaksanakan pelbagai produk Edutourism. Ini sedikit sebanyak memberi cabaran kepada pengusaha pelancongan di mana mungkin pelancong tidak perlu ke luar bandar atau kawasan yang jauh sebalik hanya bertumpu di universiti. Dalam masa yang sama ia memberi peluang kepada pelajar melatih diri untuk menjadi tour guide di dalam kampus. Saya berpendapat memang bagus dengan penglibatan pihak universiti kerana mereka mempunyai kepakaran dan peralatan yang boleh dioleh dalam bentuk produk pelancongan dengan memasukkan unsur-unsur pendidikan dalam pelancongan.

Read More