Jam Kiblat Sensor Automatik Untuk Travel

Apakah barang yang barang atau gadjet yang akan kita bawa bila travel? Biasanya orang akan bawa telefon, camera dan power bank. Kalau orang macam aku ini mesti ada jam bila travel. Kalau tak pakai jam rasa lain macam sebab aku pakai jam tangan sebelah kiri so kalau tiada rasa kosong pada tangan sebelah kiri.

Anyway aku nak share jam yang baru aku miliki iaitu Jam Qiblat Sensor jenama F&A. Sebagai traveler memang perlukan jam qiblat sebab agak sukar nak cari arah kiblat bila  nak solat semasa travel. Sebelum ni pernah ada jam kiblat jenama casio then tertinggal dalam tandas di stesen minyak dalam trip 28 hari Indochina on the way dari Aran ke Phanom Penh. Kira sedekah jelah siapa yang terjumpa.

Bila dapat jer jam ni F&A terus pakai tanpa melihat buku panduan jam dalam beberapa minit jer dah paham sebab apa yang kita nak tahu adalah arah kiblat dengan waktu solat. Bila dan pakai jer and usik butang sana picit sini picit sana, aku dah mula memahami fungsi pada butang jam. Jam kiblat sangat membantu dalam mengingatkan aku waktu solat dengan lebih tepat dan arah kiblat.

Banyak kelebihan jam ini antara ialah kalendar Hijrah dan Barat, bahasa Inggeris dan Arab, penanda surah Al-Quran, Azan mengikut waktu solat seluruh dunia, boleh meletak nama sendiri dan lain-lain fungsi lagi

Semua dah siap setting dengan nama sekali. Korang tak perlu risau unless bila ke oversea kena setting sendirilah tempat mana korang nak pergi.

Harga BERMULA DARI RM210 termasuk free shipping. Jam yang aku pakai MODEL FA501. Sekarang ni mereka tengah buat sale so nak order boleh oder di http://www.fawatch.com.my/ atau di IG @qiblatsensor.

Bagi aku berbaloi untuk memiliki jam qiblat sensor ini.

Ini spec jam aku :

  • Specification : 47.4mmx47.4mmx15.6mmx240mm
  • Battery : Maxell battery CR2032
  • Movement : Japan
  • Material : Steel keel and plastic resin strip
  • watch weight : 0.069KG
  • Case and watch : 0.28KG
  • water resistance : 3 ATM
  • Glass : FSTN

Anyway my travel book on 28 Days INDOCHINA will be launching on JANUARY 2017. So stay soon!

img_2809-copy-copy

 

img_2813-copy

img_2819-copy

img_2820-copy

 

sss-copy

 

 

 

621 total views, 2 views today


Leave a Reply

%d bloggers like this: