Masjid Cina Negeri Melaka

Masjid Cina Negeri Melaka di bina dengan kos bernilai RM7.5 di Krubong yang bercirikan seni bina Masyarakat Cina di Melaka. Masjid ini boleh memuatkan jemaah seramai 2000 orang dalam satu masa.
Mengikut sumber utusan malaysia masjid ini mempunyai keunikan tersendiri kerana menggunakan seni bina asal yang diilhamkan dari Beijing, Shanghai dan Xian.
“Dua menara menjadi mercu tanda dengan dua pintu gerbang senibina lama menjadi tarikan di samping bumbung berlapis dengan ruang jemaah berkonsepkan pengudaraan semula jadi di ruang yang lebih luas
Walaupun masjid ini bakal menjadi produk pelancongan di Melaka tetapi lokasinya agak jauh dari kawasan tumpuan pelancongan di Melaka dan kehalusan seni bina kurang “ummph” berdasarkan pengalam saya berada di masjid di Guangzhau, China dan juga komen sahabat saya yang berbangsa cina terhadap seni bina masjid ini. Walaubagaimana tempat ini amat menarik untuk dilawati.
Kerajaan Melaka mungkin boleh menambahbaik masjid dengan mempamirkan maklumat sejarah pembinaan masjid ini dan juga sejarah pendudukan Cina Muslim dari Zaman Hang Tuah sehingga sekarang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Think Your Next Trip, Think Malaysia Backpackers”
P.S : I’d love to meet you on Twitter : here
Read other perspectives on this topic from awesome group of backpackers at Malaysia Backpackers Group
And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below

Related Post

Leave a Reply