Tag: Asia

Very comfort staying at Amaris Hotel Cilegon

Very comfort staying at Amaris Hotel Cilegon

Budget Hotel, Indonesia, Jakarta
Eventually we didn't plan to stay here but it was book from my Indonesia friends'.  So we stay here just for 1 night before going back to Malaysia. This hotel just open last year and of course all the facilities still new and fresh from oven hahah. The concept like 2nd class hotel but the interior like Tune Hotel. If you have experience staying at Tune Hotel you know how the concept and the interior look alike. According to the leaflet hotel, one of Banten province's major industrial cities and home to Krakatau Steel, the largest steel factory in South East Asia. Cilegon also known as Kota Baja or 'Steel City'. The city is also close to Merak harbar, a vital link in the island chain and the gateway to Sumatera. Cilegon has a number of place to visit such as Mount Batu Lawang, Moun
Majlis Perkahwinan Jawa Indonesia yang sungguh unik

Majlis Perkahwinan Jawa Indonesia yang sungguh unik

blog, Indonesia, Jakarta
Ini adalah kali pertama saya menghadiri perkahwinan Jawa Indonesia atas jemputan rasmi dari sahabat Indonesia. Sebelum saya pernah menghadiri perkahwinan pasangan Indonesia tetapi kali ini adalah atas jemputan rasmi dan saya ingat hanya menghadiri majlis persandingan sahaja rupa-rupa saya dijemput juga untuk menyaksikan majlis pernikahan sekali. Untuk pengetahuan anda sahabat saya yang bernama Trisya ini mula saya kenal di dalam Program Pertukaran Belia Asia Jepun (SSEAYP). Saya diberitahu sebenarnya perkahwina Jawa ini ada beza dari Yogjakarta (Jogja) dan Jawa yang tinggal di luar Jogja seperti di Jakarta atau lain-lain tempat. Sama seperti perkahwinan Melayu di Malaysia adalah majlis siraman adalah tujuan untuk mendapat restu dan berkat dari kedua-dua ibubapa. Tidak semua perkara/...
Urban Cafe di Pasar Santa Jakarta

Urban Cafe di Pasar Santa Jakarta

food
Team Malaysia Backpackes kali ini berada di Jakarta atas undangan perkahwinan sahabat dari Indonesia. Kami sempat singgah Urban Cafe ini yang masih baru di Jakarta.Untuk pengetahuan anda sebenarnya nama tempat ini adalah Pasar Santa Saya memberi nama Urban Cafe kerana dari segi dekorasi dan makananya semua urban dan gaya minimalist . Urban cafe ini sebenarnya adalah pasar yang mempunya 3 tingkat kalau orang Indonesia bilang 3 lantai. Di tingkat bawah sekali adalah pasar kering yang menjual sayur-sayuran dan juga kemungkinan pasar basahDi tingkat 1 kedai-kedai kecil menjual bahan-bahan runcit dan juga pakaian. Sebenarnya untuk tingkat  1 dan 2 adalah kedai yang bersaiz kecil seperti toko-toko di Tanah Abang. Siapa yang pernah pergi Tanah Abang dia tahulah betapa kecilnya saiz-saiz kedai.
Mempelajari Budaya Indonesia Melalui Galeri Indonesia Kaya

Mempelajari Budaya Indonesia Melalui Galeri Indonesia Kaya

Indonesia, Jakarta
Di Jakarta terdapat pelbagai muzium dan juga pusat kebudayaan yang boleh dilawati. Team Malaysia Backpackers kali ini berkesempatan melawat Galeri Indonesia Kaya yang baru diwujudkan di tengah Kota Jakarta. Bagi yang belum pernah ke Indonesia tempat ini adalah paling sesuai untuk anda lawati sebagai tempat pertama sebelum anda melawat ke beberapa tempat yang lain , Kenapa ?Galeri Indonesia Kaya ini dibiayai oleh Yayasan Rokok *&^%^**  sebagai penyumbang dana dalam projek ini. Galeri Indonesia Kaya ini adalah berbentuk INFO DIGITAL di mana anda boleh melihat serba ringkas tentang budaya  di seluruh daerah Indonesia dari segi pakaian, alat muzik dan permainan tradisional. Di sini juga terdapat info digital tempat-tempat pelancongan yang terkenal di Indonesia.Anda juga boleh mencuba 'game
Indahnya Malam Di Jakarta

Indahnya Malam Di Jakarta

blog, food, Indonesia, Jakarta
Sebenarnya kedatangan saya ke di Jakarta ini adalah untuk melihat perusahaan kain-kain dan pakaian di Tanah Abang. Ini adalah kali ke tiga saya ke Jakarta sahaja tengok-tengok sambil buat kajian ringkas berdasarkan harga dan logistik di sana.  Melalui pemerhatian saya memang murah harganya kerana di situ menjadi pusat jualan secara pukal di mana segala perusahaan di seluruh Indonesia akan dijual disitu.  Saya tidak amik gambar kerana sibuk melihat apa yg berlaku di sekeliling dan juga sebagai keselamatan gua supaya tidak kelihatan sebagai pelancong. Malam itu saya jalan-jalan di sekitar bandar Jakarta di Monas (Monumen Nasional). dan juga makan nasi kambing. Rasa kambing di sana berbeza di Malaysia entah saya rasa lain pada hal daging kambing juga mungkin cara masakan yang berbeza.
travel to Japan for free?

travel to Japan for free?

blog, Japan
I just want to share what I found while searching some information in the internet. Wanted: Ramen exchange students.   Japanese ramen is evolving every day. In response to your passionate desire  to visit Japan and eat ramen, we are now recruiting  "Ramen Exchange Students" from six Southeast Asian countries! If you pass the first “ramen quiz” screening and the second "video examination" screening and are successfully chosen as a “Ramen Exchange Student,” you’ll get to actually experience authentic ramen in Japan as a reporter for the ramen program to be uploaded to this website from January. A round-trip plane ticket from the exchange student's country to Japan, transportation and lodging within Japan, and ramen meals will be provided free of charge (FOC). Give it your best sh
22 Perkara Unik Tentang Guangzhou, China

22 Perkara Unik Tentang Guangzhou, China

blog, China, Guangzhou
Sebelum aku terlupa aku ingin coretkan pengalaman ringkas aku selama 5 hari di Gungzhou bersama travel buddy dan orang tempatan. Nak kata backpackers tak lah sangat semibackpackers lah  sebab aku stay satu tempat jer and purpose nak jalan-jalan redah sendiri berpandukan blog, website dan map. Nak tanya group backpackers dalam FB pun susah sebab FB dan Google memang diharamkan bermaksud telah di sekat dalam negara China. So aku coretkan 22 perkara unik tentang Guangzhou yang masih segar dalam memori. 1. Bahasa komunikasi utama mereka ada bahasa Mandarin walaupun di sana terdapat pelbagai etnik namum bahasa ibunda mereka adalah madarin. Maka belajarlah bahasa mandarin mudah atau 'Mandarin for Business' kerana akan membantu ada di sana. 2. Kebanyakkannya semua perkataan dan signag
7 Days in Manila and Palawan

7 Days in Manila and Palawan

Philippines
This is my simple summary and itinerary that you can take as reference if one day you are planning to visit Manila and Palawan. Most of the time we use public transport in Manila but in Palawan we use small van own by my friends. Day 1 : Arrive airport at early morning and visit some place in Manila city Pambansang Museo (National Museum of the Philippines) The National Museum of the Philippines(Filipino: Pambansang Museo ng Pilipinas) is the official repository established in 1901 as a natural history and ethnography museum of the Philippines. The museum complex is located next to Rizal Park and near Intramuros in Manila. It houses the Spoliarium, a famous painting of Juan Luna. Rizal Monument The Rizal Monument originally called the Motto Stella is a memorial...
Backpacking In Bangkok : Wat Traimit The Golden Buddha Temple

Backpacking In Bangkok : Wat Traimit The Golden Buddha Temple

Bangkok, Thailand
During our 5 days train trip from Kuala Lumpur to Bangkok, we actually plan to visit Wat Phra Kaew (Temple of Emerald Buddha) or known as Grand Palace. We want to visit temple because my buddy Lim, want to make a wish. Do you want to know what his wish? He wish to have girlfriends and get married. From his face I know he pray so hard in the temple . But because time constrain we manage visit Golden Buddha Temple just near our hotel and also near to Hua Lampong Railway Station. I didn't know about this temple until i read some website said that The Golden Buddha, officially titled Phra Phuttha Maha Suwan Patimakon (Thai: พระพุทธมหาสุวรรณปฏิมากร), is the world's largest solid gold statue This temple become tourist spot either for local or foreigner. A little bit about Golden Buddha i
Backpacking In Bangkok : Madam Tussauds Bangkok

Backpacking In Bangkok : Madam Tussauds Bangkok

Bangkok, Thailand
Madam Tussauds  is a wax museum that originally started in London. I never been to wax museum before so  I don't expect anything how the wax museum is all about. A little bit about the Madam Tussauds Million and millions of people have flocked through the doors of Madame Tussauds London since they first opened over 200 years ago. Madame Tussauds opened its doors in the heart of Times Square in New York City in the year of 2000. There are many reasons for this enduring success, but at the heart of it all is good, old fashioned curiosity. Today visitors are sent on a unique journey through the realms of history, power and fame. The museum-style ropes and poles have gone so guests can truly get up close and personal with A-list celebrities, sports legends, political heavyweights...