Tag: berjayaresorttioman

Pemuliharaan Batu Karang di Pulau Tioman oleh Berjaya Tioman Resort

Pemuliharaan Batu Karang di Pulau Tioman oleh Berjaya Tioman Resort

Event, Featured
Sekali Lagi Berjaya Tioman Resort berjaya menganjurkan Tioman  Island Conservation Day 2017 atau TICD 2017 pada 20 – 22 Oktober 2017. Apa itu TICD 2017? TICD adalah Tioman Island Conservation adalah pertama kali diadakan pada tahu 2010 oleh pengurus besar  Berjaya Tioman Resort  Michel Tan pada ketika itu. Hasil cetusan idea beliau program diteruskan sehingga sekarang demi kelastarian Taman Laut dan Alam Sekitar. Oleh kerana Pulau Tioman adalah pulau bebas cukai dan diwartakan sebagai Taman Laut Malaysia bermakna Pulau Tioman tertakluk kepada beberapa undang-undang seperti penangkapan ikan dari jarak pantai ke lau dalam mengikut peruntukkan undang-undang Seksyen 41 sehingga Seksyen 45 Akta Perikanan 1985. Ini kerana habitat sumber laut yang penting seperti terumbun karang kini semakin m
Malam Tradisi Tioman 2017

Malam Tradisi Tioman 2017

Above 3 Star Hotel & Resort, Accommodation, blog, Pahang
Apakah yang kita boleh buat pada hujung bulan Mac di pantai timur Malaysia? Sudah pastilah melawat pulau-pulau yang indah disana! Pada hujung Mac 2017 kami sekali lagi diberi peluang oleh Berjaya Hotel & Resort untuk melawat Pulau Tioman. Tahukah anda Pulau Tioman adalah antara pulau yang mempunyai batu karang yang tercantik di dunia ini. Kami boleh berkata Oh Yes! apabila dijemput sekali lagi ke Berjaya Tioman Resorts, tetapi kali ini bersempena dengan Pelancaran Malam Tradisi Tioman dan juga Perasmian Feri Rasmi Berjaya ke Pulau Tioman. Trip kali ini adalah selama 3 hari 2 malam. Kami bertolak dari Hotel Berjaya Time Square di Kuala Lumpur seawal 5.30 pagi. Di sebab kan kami perlu bertolak awal pagi pihak Berjaya telah bermurah hati menyediakan kami penginapan malam sebelu...
Berjaya Tioman Yang Mewah dan Best

Berjaya Tioman Yang Mewah dan Best

Above 3 Star Hotel & Resort, Accommodation, blog, Island, Pahang
Pulau Tioman adalah antara pulau yang kaya dengan terumbu karang dan hidupan laut yang pelbagai. Kami berpeluang melawati pulau ini. Kali ini kami berpeluang menginap di Berjaya Tioman Resort sempena program Tioman Clean Up Day 2016. Jikalau anda ingin berehat dan menikmati hospitaliti bertaraf 4 bintang di pulau Tioman, Berjaya Tioman Resort adalah pilihan tepat buat anda. Di resort ini. Resort ini terletak di berhampiran kampung Tekek. Ia lebih kurang 10 minit sahaja dari jeti yang terletak di kampung Tekek. Apabila kami sampai di sana kami telah dijemput oleh general manager Mr. Sonny Gan. Kami telah dihidangkan dengan minuman buah-buahan dan juga persembahan silat oleh murid-murid sekolah kg tekek. Okay disini terdapat sekitar 268 buah bilik dan suite yang lengkap dengan TV, t...
10 aktiviti menarik di Tioman Berjaya Resort

10 aktiviti menarik di Tioman Berjaya Resort

10 Jer, Pahang
10 aktiviti menarik di Tioman Berjaya Resort yang boleh dilakukan 1. Kayaking Di sini para pelancong boleh berkayak solo atau berdua, di sekitar pantai Berjaya Hotel dan Pulau Renggis. Keindahan batu karang dapat dilihat dari atas ketika berkayak, bagus untuk berselfie bersama teman.   2. Jungletrekking Selesai saja makan tengahari, kami bersiap2 tukar ke pakaian sukan dan berkumpul di kawasan lapang untuk diberi taklimat sebelum aktiviti seterusnya iaitu jungle trekking. Perjalanan mendaki bukit berlansung sekitar satu jam. Di sepanjang perjalanan, tour guide kami, Encik Musa berhenti di check point2 tertentu dan menerangkan tentang hutan, binatang2 yang ada, tumbuhan, dan bunga2 yang berkhasiat. Terdapat pokok gergasi yang digunakan oleh orang2 lama dengan mengetuk batang
MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 3

MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 3

blog, food, Malaysia, Pahang
Hari terakhir, kami diberikan kelonggaran dari segi masa, menghayati dan buat apa yang kami mahu. Sudah tentu kami bangun lambat, tambah plak aircond sejuk dengan tilam lembut selesa, rasa tak nak bangun. Kami bangun lambat, jam 10 pagi dan terus pergi sarapan pagi. Sarapan pagi dengan roti, sramble egg, cheese, cereal kokokruch, dan air orange serta susu memang menepati selera perut kami lah kan. Siap tambah dua mangkuk lagi. Lepas kenyang bantai brekpes, kami ambil gamba di sekeliling pantai. Masa tu most of media team memang berkumpul amik gamba untuk last2 minit kat Berjaya Hotel Tioman ni. Orang cakap amik feeling gitu. Jam 12.30 tengahari, selepas check out dari hotel masing2, kami menuju ke Dewan Sri Nelayan untuk lunch time pula. Last day punya lunch aduhai... kembang tekak n...
MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 2

MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 2

blog, Malaysia, Pahang
Hari ke 2 di Berjaya Resort Tioman kami akan dibawa ke satu tempat special untuk brekpes. Sepatutnya pukul 6 pagi dah gerak berkompol, tapi biasalah kami ni melayu pekat, janji melayu.. mana taknya.. dapat bilik twin deluxe... Ekon sejuk, katil lembut... Nak bangun awal mendenya.. end up sampai kol 6.30 pagi kat tempat berkumpul.. Kami orang last sampai... Abis kene bising dengan penganjur.. yg pasti... Kami buat muka innesen... Kami naik bas yang disediakan.. berhenti di kawasan scuba diving center... Lepas turun.. kami kene naik tangga ke atas bukit. Rupa2nya... Atas bukit ada villa yang dikenali sebagai Shahzan Villa. Aku dongak, aku tengok... Aduhai tangga cam batu caves.. pagi2 bangun da kene daki... Berbondong2 la org slow2 naik tangga daki bukit... Aku nampak ada kabel car yang na...