Tag: Blog

Travel adapter untuk pelbagai guna semasa bercuti atau mengembara

Travel adapter untuk pelbagai guna semasa bercuti atau mengembara

blog, Travel Tech
Seringkali perkara yang perlu difikirkan jika pergi travel mesti kita akan fikir gadget yang dibawa. Jika banyak yang bawa maka banyak adapter nak kena bawa dan secara tidak lansung menambah beban beg kita. Ada yang lebih extrem dia akan bawa extension wayar  tetapi setakat ini saya masih belum pernah bawah lagi lah, berat beg saya. Biasa bila saya travel, saya akan bawa gadget seperti handphone, ipad, powerbank, Kamera DLSR atau Xiomi Yi Cam seperti gambar di bawah. Mesti banyakkan, biasalah nak tangkap gambar moment2 yang penting dan menarik. Tetapi masalah lain akan ditimbul di mana saya perlu membawa adapter yang banyak jika saya hendak charge dalam masa yang sama. Perkara ini berlaku kepada saya semasa saya travel Indochina selama 28 hari di 5 negara di mana saya terpaksa ch
28 DAYS KELILING INDOCHINA TRIP : Naik tuk tuk di luar airport.

28 DAYS KELILING INDOCHINA TRIP : Naik tuk tuk di luar airport.

blog, Cambodia, Phnom Penh
Day 1 :  Kisah Tutuk 6 USD Airport tidak asing bagi aku tetapi setiap kali tiba di airport yang berlainan negara pasti perasaan aku rasa lain macam lagi-lagi aku travel secara solo. Setelah selesai urusan imegresen dan beg, keluar sahaja dari pintu 'arrival gate' aku lihat ada money exchange kaunter dan sim card. aku rasa aku perlu duit tukar kepada duit lokal sekurang2nya ada backup jika mereka menggunakan duit lokal. Aku tgk murah juga harga sim card berdasar data dan tempoh berapa hari penggunaan. aku beli sim card bernilai 3 usd untuk 2 minggu. Aku rasa 2 Gig data cukup 7 hari aku di cambodia. Tanpa membuang masa aku ingin kenderaan ke bandar. aku tidak selesa dgn pemandu teksi yang sering memanggil aku untuk memujuk menaiki teksi mereka. Aku dengan tenang duduk di kerusi sa
Apa yang saya dapat di Travel Blogger Meetup 2015

Apa yang saya dapat di Travel Blogger Meetup 2015

blog, Event
Ini adalah pertama kali pertama kali saya join Travel Blogger Meetup atau dengan bahasa mudah perjumpaan untuk blogger yang khusus tentang travel dan percutian. Sebelum ni biasa pergi event untuk lifestayle blogger so nak lihat bagaimana event ini diadakan. Selalunya kalau event di KL saya memang akan amik public transport sebab malas nak hadap jem yang boleh berlaku di KL secara tiba. So event ini berlansung di Cafe Calvera yang famous dengan expatriate di belakang Hotel Istana. Dengan menggunakan Monorail saya berhenti di Stesen Raja dan berjalan ke sana lebih kurang 10 minit. Mula-mula menggagau nak cari tapi bila dah nak Hotel Istana rupa-rupa dulu saya pernah ada event dan tido disana hehe (more…)
Best ker Solo Backpacking ni !

Best ker Solo Backpacking ni !

Event, Feature On
Pada 12 Ogos 2015 saya dijemput sebagai panel dalam diskusi Ada Apa Dengan 'Solo Backpacking' yang dianjurkan oleh KKLM UNITEN Bangi, Backpacers Buddies Backpackper (BBM) dan mendapat sokongan dari Majlis Perwakilan Pelajar UNITEN. Saya agak terlambat sedikit kerana tersesat jalan maklumlah jarang sekali ke Bangi apatah lagi ke UNITEN. Kesian penganjur terpaksa guide saya dari Masjid UNITEN hingga ke tempat event. Kehadiran peserta dalam diskusi ni sangat menggalakkan lebih kurang 60 orang dan mejoriti adalah pelajar UNITEN. Diskusi berjalan lancar di mana banyak perkara yang dikongsi oleh panel kepada peserta. Antara panel Mohammad Saiful mengatakan dia terpaksa kerja part time untuk menampung kos perbelanjaannya untuk travel. Itu antara sebabnya dia banyak travel ke beberapa negara an...
Santai-santai jelah jangan nak serious sangat

Santai-santai jelah jangan nak serious sangat

blog
Orang kata muka dan kulit aku mcm orang Philippines , ada kata mcm Indonesia , ada kata mcm Singapura , ada kata macam Thailanda, ada kata macam Cambodia senang citer mcm orang ASIA . Tetapi Masih tiada lagi orang cakap muka dan kulit aku mcm orang Hawaii hahaha.Sebagai observer dan kadang2 ada memberi pandangan dlm group backpackers dan travel kadang2 aku rasa ada sebilangan kecil manusia suka mempertikaikan tindakan orang lain seolah-olah mereka ini rasa HEBAT sangat kerana dah banyak tempat mereka pergi atau tempat yg mereka pergi itu mereka rasa mereka paling OTAI. Walhal ada orang yang lagi hebat dari kita. Sepatutnya sebagai seorang TRAVELLER atau Backpackers menjadikan kita lebih matang dan berfikiran terbuka dalam menerima pendapat dan menilai seseorang itu. 1. Mengapa kita
Bagaimana hendak bermula sebagai solo backpacker

Bagaimana hendak bermula sebagai solo backpacker

blog
Ramai orang hendak cuba travel secara solo atau solo backpackpacker. Tidak ada masalah kerana solo backpacker sangat mencabar dan menyeronokan jika kita tahu caranya. Untuk langkah pertama nak cuba travel secara solo kenapa tak cuba dalam negara dulu. Saya pernah ke Kuching selama 4 hari dan rezeki pada malam terakhir ada orang belanja makan burger. Saya pernah ke Miri - Brunei - Labuan secara solo. Jika anda ada rasa was-was atau ragu-ragu ketika berjalan secara solo, perasaan itu akan sama berlaku jika anda travel secara solo di negara orang.Saya selalu mengambil langkah berhati-hati seperti tidak lalu di lorong gelap atau sunyi dan juga selalu memastikan tiada orang follow kita dari belakang. Jika kita travel secara solo dia asia tenggara maybe kurang sikit perhatian kerana muka orang...
Passenger arrival card

Passenger arrival card

blog
 Jika kita travel mana-mana country pasti kita akan berjumpa dengan 'passenger arrival card' atau  'disembarkation card' atau 'landing card' atau pelbagai nama kad mengikut negara masing-masing sama ada by flight, train atau apa jua kenderaan  apabila kita akan 'cross border' negara orang. Kad ini amat penting bagi 'immigration department' untuk simpanan data mereka seperti statistik pelancong masuk dan keluar ke negara mereka. Lagi satu sebagai rekod pengesanan data pelancong yang masuk ke negara mereka in case if anything happen senang mereka nak trace pelancong. Photo Copyright by globalsingapore. Sebenarnya bukan saya nak cerita tentang 'passenger arrival card' tetapi tips hendak tulis alamat yang kita akan duduk di negara tersebut pada kad tersebut. Biasanya sebe
Elak Berkahwin Dengan Awek Kaki Melancong

Elak Berkahwin Dengan Awek Kaki Melancong

blog
Ada betul ke dengan fakta di bawah?Semakin ramai wanita berkerjaya, semakin tinggi pula keinginan mereka untuk melancong. Terima kasih kepada penerbangan tambang murah seperti AirAsia, wanita begini sudah mula terbuka matanya. Soalnya sekarang, seronokkah berkahwin dengan si dia yang ketagih melancong?Walaupun kami menggalakkan anda bercuti, berikut adalah 7 sebab mengapa anda perlu mengelak berkahwin dengan awek yang gila melancong. 1. Dia tidak kisah dengan penampilan Bila dia ke tempat kerja, dia bersolek ala kadar. Di rumah, dia selesa dengan baju kelawar 3 tahun dulu yang koyak di ketiak. Di jalanan dia sudah biasa berbaju T tidak bergosok dan berseluar jeans lusuh. Rambutnya yang tidak bersikat disembunyikan di sebalik anak tudung. Kebanyakan wanita sebegini hanya wangi dan ...

Revisit : 3 Days In Melaka

Malaysia, Melaka
I realize I never post my itinerary about Melaka even tough I have been so many time but I didn't remember how many time I went to Melaka and yet I still want to visit Melaka again and again,  In this time I just have short visit to Melaka whereby I arrive on friday night and going back on sunday morning. So let see what's I'm doing in Melaka :).1. Visit Building Of The Fortress               2. Walking around Melaka City Melaka Stamp Museum The Malay and Islamic World Museum  Free tour guide around Melaka City Hangout at Food Paradise (food court), Mahkota Parade     Free tour guide around Melaka City        Mostly they have some event in the museum. &n
7 Days in Manila and Palawan

7 Days in Manila and Palawan

Philippines
This is my simple summary and itinerary that you can take as reference if one day you are planning to visit Manila and Palawan. Most of the time we use public transport in Manila but in Palawan we use small van own by my friends. Day 1 : Arrive airport at early morning and visit some place in Manila city Pambansang Museo (National Museum of the Philippines) The National Museum of the Philippines(Filipino: Pambansang Museo ng Pilipinas) is the official repository established in 1901 as a natural history and ethnography museum of the Philippines. The museum complex is located next to Rizal Park and near Intramuros in Manila. It houses the Spoliarium, a famous painting of Juan Luna. Rizal Monument The Rizal Monument originally called the Motto Stella is a memorial...