Tag: Cerita Kapal

Apa ada dengan  KLD Tunas Samudera

Apa ada dengan KLD Tunas Samudera

blog
   Dulu tak fikir nak naik kapal KLD Tunas Samudera entah kali ini rezeki aku datang lagi. Kadang-kadang aku rasa bertuah walaupun umur dah semakin menghapiri syarat kelayakan rezeki itu datang secara tiba-tiba. Bila dah dapat aku grab with confidence! So actually aku tahu program ini since my high school because my scoutmaster is the ex participant for this program so adalah dengar citer-citer dia but then already forgot about the story. As usual apply isi borang then hantar , lepas tu after a week dapat panggilan for confirmation suruh prepare medical check up and saiz baju dan seluar. So on the way from Putrajaya ke Pusat Latihan di Perak di mana latihan 'team building' di adakan mcm-mcm cerita aku dapat dari member tentang mabuk laut , muntah , jadi lanun tetapi setiap batc...
10 Perkara tentang KLD Tunas Samudera

10 Perkara tentang KLD Tunas Samudera

blog
Seperti yang saya janji saya akan cerita pengalaman saya selama 10 hari di atas KLD  Tunas Samudera. Tetapi saya akan ceritakan .....10 perkara yang perlu anda tentang program KLD Tunas Samudera   10 perkara yang perlu anda tentang program KLD Tunas Samudera 1. Walaupun semua pergi di sahkan sihat oleh doktor berdasarkan borang 'Medical Checkup' , tp bila di atas kapal mcm2 penyakit datang seperti takut , tulang belakang , apendix dll. 2. Tempat tidur (cabin) hanya muat utk 9 orang dan selebihnya tidur atas deck . Just imagine pelatih seramai 28 org. Satu cabaran bagi pelatih untuk menyesuaikan keadaan dan memastikan kabin berbau segar ;) 3. 10 hari untuk belajar semua perkara tentang kapal layar memang tak cukup. Kelas yang paling membosankan adalah pada waktu malam