Tag: Perak

Hari Pertama atas Kapal Layar Diraja Tunas Samudera

Hari Pertama atas Kapal Layar Diraja Tunas Samudera

blog
Hari Pertama : Nervous , tak sabar , adakah akan dilayan seperti tentera?  Hari ini hari yang ditunggu-tunggu seawal pagi kami telah berkemas untuk meninggal Kem Intan Suraya tempat menjadi latihan 'team building' bagi peserta KLD Tunas Samudera 280/2012. Pagi  kami terus bergerak ken Kem Lumut TLDM yang menjadi pusat operasi dan latihan TLDM . Sebenarnya ada peserta yg tak prepare sangat kerana terdapat pencanggahan peralatan yang perlu dibawa. So kami singgah Koperasi TLDM , aku beli hanger kat akak jual baju kurung sebab tak jumpa hanger kat koperasi.  Tibanya kami di dock kapal terasa bangga melihat kapal yang tersenggam indah di sambut oleh staf kapal. Secara tidak lansung penyerahan peserta kepada staff kapal berlaku dan tanggungjawab mereka terhadap kami. Apa lagi ...
Apa ada dengan  KLD Tunas Samudera

Apa ada dengan KLD Tunas Samudera

blog
   Dulu tak fikir nak naik kapal KLD Tunas Samudera entah kali ini rezeki aku datang lagi. Kadang-kadang aku rasa bertuah walaupun umur dah semakin menghapiri syarat kelayakan rezeki itu datang secara tiba-tiba. Bila dah dapat aku grab with confidence! So actually aku tahu program ini since my high school because my scoutmaster is the ex participant for this program so adalah dengar citer-citer dia but then already forgot about the story. As usual apply isi borang then hantar , lepas tu after a week dapat panggilan for confirmation suruh prepare medical check up and saiz baju dan seluar. So on the way from Putrajaya ke Pusat Latihan di Perak di mana latihan 'team building' di adakan mcm-mcm cerita aku dapat dari member tentang mabuk laut , muntah , jadi lanun tetapi setiap batc...
10 Perkara tentang KLD Tunas Samudera

10 Perkara tentang KLD Tunas Samudera

blog
Seperti yang saya janji saya akan cerita pengalaman saya selama 10 hari di atas KLD  Tunas Samudera. Tetapi saya akan ceritakan .....10 perkara yang perlu anda tentang program KLD Tunas Samudera   10 perkara yang perlu anda tentang program KLD Tunas Samudera 1. Walaupun semua pergi di sahkan sihat oleh doktor berdasarkan borang 'Medical Checkup' , tp bila di atas kapal mcm2 penyakit datang seperti takut , tulang belakang , apendix dll. 2. Tempat tidur (cabin) hanya muat utk 9 orang dan selebihnya tidur atas deck . Just imagine pelatih seramai 28 org. Satu cabaran bagi pelatih untuk menyesuaikan keadaan dan memastikan kabin berbau segar ;) 3. 10 hari untuk belajar semua perkara tentang kapal layar memang tak cukup. Kelas yang paling membosankan adalah pada waktu malam
Mount Bintang

Mount Bintang

Malaysia
Mount Bintang (In Malay: Gunung Bintang) is a mountain on the border of the states Kedah and Perak in the Bintang Mountains, Malaysia. Its summit is 1,863 metres (about 6,174 ft) the highest mountain in Kedah. 7 hour 30 minute hike from Sedim Recreation Park,Kulim,Kedah. The campsite available at summit but no water point.some muddy trail before summit.lots of leeches along the trail.beware of big cat and elephant.The journey very leisure because it took 2 day to complete . Very enjoyable and nice view at the summit . During that times the weather very cold and it was raining during hiking. Everyone should try spend 2 day 1 night after doing white water rafting at Sedim River.  Elephant poo "Think About Your Next Trip"
Three-hour train rides from Ipoh to Seremban start Wednesday

Three-hour train rides from Ipoh to Seremban start Wednesday

Article, Malaysia, Perak
KUALA LUMPUR: Starting Wednesday, the public will be able to travel by train from Ipoh to Seremban in just three hours.The Electric Train Services (ETS) will begin its commercial run with 10 trips between Ipoh and Seremban with a six-month promotion rate of RM30 one way. A 40% discount would be given to children under 12, the physically-challenged and senior citizens. KTM Bhd president Dr Aminuddin Adnan said it would take only two hours from Ipoh to KL at an average speed of 110kph and up to a maximum of 160 kph. “We hope that the public will find this service safer, faster and more comfortable than driving,” he said during a familiarisation trip for 200 business and professional individuals yesterday. Electrifying experience: An attendant welcoming newsmen on the brand new el

The Largest Natural Limestone Cave

Malaysia, Perak
Gua Tempurung, is located in Gopeng, Perak, and can be reached from the North-South Highway by exiting through the Gopeng Interchange (about 25 km south of Ipoh). You then take Federal Route 1 and proceed south about 2 km until Kampung Gunung Mesah. Turn left and drive through the kampung road for about 4 km. This kampung road can support heavy vehicles including buses. As you drive through this kampung area you begin to see the limestone hills in the distance. Approaching the caves is a very mystical experience with the mist hovering above the hills. Believed to have existed since early 8000 B.C., Gua Tempurung is probably the largest natural limestone structure in Malaysia. Explore Perak's best-kept secret, the Tempurung Caves. One of the most majestic white marble and limestone tower...