Tag: pulau tioman

Berjaya Tioman Yang Mewah dan Best

Berjaya Tioman Yang Mewah dan Best

Above 3 Star Hotel & Resort, Accommodation, blog, Island, Pahang
Pulau Tioman adalah antara pulau yang kaya dengan terumbu karang dan hidupan laut yang pelbagai. Kami berpeluang melawati pulau ini. Kali ini kami berpeluang menginap di Berjaya Tioman Resort sempena program Tioman Clean Up Day 2016. Jikalau anda ingin berehat dan menikmati hospitaliti bertaraf 4 bintang di pulau Tioman, Berjaya Tioman Resort adalah pilihan tepat buat anda. Di resort ini. Resort ini terletak di berhampiran kampung Tekek. Ia lebih kurang 10 minit sahaja dari jeti yang terletak di kampung Tekek. Apabila kami sampai di sana kami telah dijemput oleh general manager Mr. Sonny Gan. Kami telah dihidangkan dengan minuman buah-buahan dan juga persembahan silat oleh murid-murid sekolah kg tekek. Okay disini terdapat sekitar 268 buah bilik dan suite yang lengkap dengan TV, t...
MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 3

MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 3

blog, food, Malaysia, Pahang
Hari terakhir, kami diberikan kelonggaran dari segi masa, menghayati dan buat apa yang kami mahu. Sudah tentu kami bangun lambat, tambah plak aircond sejuk dengan tilam lembut selesa, rasa tak nak bangun. Kami bangun lambat, jam 10 pagi dan terus pergi sarapan pagi. Sarapan pagi dengan roti, sramble egg, cheese, cereal kokokruch, dan air orange serta susu memang menepati selera perut kami lah kan. Siap tambah dua mangkuk lagi. Lepas kenyang bantai brekpes, kami ambil gamba di sekeliling pantai. Masa tu most of media team memang berkumpul amik gamba untuk last2 minit kat Berjaya Hotel Tioman ni. Orang cakap amik feeling gitu. Jam 12.30 tengahari, selepas check out dari hotel masing2, kami menuju ke Dewan Sri Nelayan untuk lunch time pula. Last day punya lunch aduhai... kembang tekak n...
MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 2

MALAYSIA BACKPACKERS DI TIOMAN ISLAND CLEAN-UP DAY (TICD) DAY 2

blog, Malaysia, Pahang
Hari ke 2 di Berjaya Resort Tioman kami akan dibawa ke satu tempat special untuk brekpes. Sepatutnya pukul 6 pagi dah gerak berkompol, tapi biasalah kami ni melayu pekat, janji melayu.. mana taknya.. dapat bilik twin deluxe... Ekon sejuk, katil lembut... Nak bangun awal mendenya.. end up sampai kol 6.30 pagi kat tempat berkumpul.. Kami orang last sampai... Abis kene bising dengan penganjur.. yg pasti... Kami buat muka innesen... Kami naik bas yang disediakan.. berhenti di kawasan scuba diving center... Lepas turun.. kami kene naik tangga ke atas bukit. Rupa2nya... Atas bukit ada villa yang dikenali sebagai Shahzan Villa. Aku dongak, aku tengok... Aduhai tangga cam batu caves.. pagi2 bangun da kene daki... Berbondong2 la org slow2 naik tangga daki bukit... Aku nampak ada kabel car yang na...
Malaysia Backpackers di Tioman Island Clean-up Day (TICD) Day 1

Malaysia Backpackers di Tioman Island Clean-up Day (TICD) Day 1

Article, blog, Island, Pahang
Untuk percutian kali ini, Malaysia Backpackers telah pergi ke ke Pulau Tioman untuk melihat bagaimana Berjaya Hotel Resort and Resort Tioman menjalankan Program Tioman Island Clean-Up Day (TICD). Untuk pengetahuan anda program telah bermula sejak tahun 2011 yang dianjurkan oleh mereka. Bermakna sudah masuk ke 6 kali program ini dianjurkan. Tiap-tiap tahun program ini dijalankan bagi meningkatkan kesedaran orang ramai dalam memelihara kehidupan laut Kami rasa bertuah untuk berada di Pulau Tioman untuk bersama-sama untuk menjayakan program ini bersama divers dari Malaysia dan juga Singapura Perjalananan kami bermula di Kuala Lumpur  di mana kami mula bergerak di hotel Berjaya Times Square jam 5 pagi dan tiba lebih kurang 10 pagi di Jeti Tanjung Gemuk yang terletak di daerah Rompin, Pahang.