Tag: recent

Santai-santai jelah jangan nak serious sangat

Santai-santai jelah jangan nak serious sangat

blog
Orang kata muka dan kulit aku mcm orang Philippines , ada kata mcm Indonesia , ada kata mcm Singapura , ada kata macam Thailanda, ada kata macam Cambodia senang citer mcm orang ASIA . Tetapi Masih tiada lagi orang cakap muka dan kulit aku mcm orang Hawaii hahaha.Sebagai observer dan kadang2 ada memberi pandangan dlm group backpackers dan travel kadang2 aku rasa ada sebilangan kecil manusia suka mempertikaikan tindakan orang lain seolah-olah mereka ini rasa HEBAT sangat kerana dah banyak tempat mereka pergi atau tempat yg mereka pergi itu mereka rasa mereka paling OTAI. Walhal ada orang yang lagi hebat dari kita. Sepatutnya sebagai seorang TRAVELLER atau Backpackers menjadikan kita lebih matang dan berfikiran terbuka dalam menerima pendapat dan menilai seseorang itu. 1. Mengapa kita
Bagaimana hendak bermula sebagai solo backpacker

Bagaimana hendak bermula sebagai solo backpacker

blog
Ramai orang hendak cuba travel secara solo atau solo backpackpacker. Tidak ada masalah kerana solo backpacker sangat mencabar dan menyeronokan jika kita tahu caranya. Untuk langkah pertama nak cuba travel secara solo kenapa tak cuba dalam negara dulu. Saya pernah ke Kuching selama 4 hari dan rezeki pada malam terakhir ada orang belanja makan burger. Saya pernah ke Miri - Brunei - Labuan secara solo. Jika anda ada rasa was-was atau ragu-ragu ketika berjalan secara solo, perasaan itu akan sama berlaku jika anda travel secara solo di negara orang.Saya selalu mengambil langkah berhati-hati seperti tidak lalu di lorong gelap atau sunyi dan juga selalu memastikan tiada orang follow kita dari belakang. Jika kita travel secara solo dia asia tenggara maybe kurang sikit perhatian kerana muka orang...
Majlis Perkahwinan Jawa Indonesia yang sungguh unik

Majlis Perkahwinan Jawa Indonesia yang sungguh unik

blog, Indonesia, Jakarta
Ini adalah kali pertama saya menghadiri perkahwinan Jawa Indonesia atas jemputan rasmi dari sahabat Indonesia. Sebelum saya pernah menghadiri perkahwinan pasangan Indonesia tetapi kali ini adalah atas jemputan rasmi dan saya ingat hanya menghadiri majlis persandingan sahaja rupa-rupa saya dijemput juga untuk menyaksikan majlis pernikahan sekali. Untuk pengetahuan anda sahabat saya yang bernama Trisya ini mula saya kenal di dalam Program Pertukaran Belia Asia Jepun (SSEAYP). Saya diberitahu sebenarnya perkahwina Jawa ini ada beza dari Yogjakarta (Jogja) dan Jawa yang tinggal di luar Jogja seperti di Jakarta atau lain-lain tempat. Sama seperti perkahwinan Melayu di Malaysia adalah majlis siraman adalah tujuan untuk mendapat restu dan berkat dari kedua-dua ibubapa. Tidak semua perkara/...
Urban Cafe di Pasar Santa Jakarta

Urban Cafe di Pasar Santa Jakarta

food
Team Malaysia Backpackes kali ini berada di Jakarta atas undangan perkahwinan sahabat dari Indonesia. Kami sempat singgah Urban Cafe ini yang masih baru di Jakarta.Untuk pengetahuan anda sebenarnya nama tempat ini adalah Pasar Santa Saya memberi nama Urban Cafe kerana dari segi dekorasi dan makananya semua urban dan gaya minimalist . Urban cafe ini sebenarnya adalah pasar yang mempunya 3 tingkat kalau orang Indonesia bilang 3 lantai. Di tingkat bawah sekali adalah pasar kering yang menjual sayur-sayuran dan juga kemungkinan pasar basahDi tingkat 1 kedai-kedai kecil menjual bahan-bahan runcit dan juga pakaian. Sebenarnya untuk tingkat  1 dan 2 adalah kedai yang bersaiz kecil seperti toko-toko di Tanah Abang. Siapa yang pernah pergi Tanah Abang dia tahulah betapa kecilnya saiz-saiz kedai.
Mempelajari Budaya Indonesia Melalui Galeri Indonesia Kaya

Mempelajari Budaya Indonesia Melalui Galeri Indonesia Kaya

Indonesia, Jakarta
Di Jakarta terdapat pelbagai muzium dan juga pusat kebudayaan yang boleh dilawati. Team Malaysia Backpackers kali ini berkesempatan melawat Galeri Indonesia Kaya yang baru diwujudkan di tengah Kota Jakarta. Bagi yang belum pernah ke Indonesia tempat ini adalah paling sesuai untuk anda lawati sebagai tempat pertama sebelum anda melawat ke beberapa tempat yang lain , Kenapa ?Galeri Indonesia Kaya ini dibiayai oleh Yayasan Rokok *&^%^**  sebagai penyumbang dana dalam projek ini. Galeri Indonesia Kaya ini adalah berbentuk INFO DIGITAL di mana anda boleh melihat serba ringkas tentang budaya  di seluruh daerah Indonesia dari segi pakaian, alat muzik dan permainan tradisional. Di sini juga terdapat info digital tempat-tempat pelancongan yang terkenal di Indonesia.Anda juga boleh mencuba 'game
Masjid Cina Negeri Melaka

Masjid Cina Negeri Melaka

Malaysia, Melaka
Masjid Cina Negeri Melaka di bina dengan kos bernilai RM7.5 di Krubong yang bercirikan seni bina Masyarakat Cina di Melaka. Masjid ini boleh memuatkan jemaah seramai 2000 orang dalam satu masa. Mengikut sumber utusan malaysia masjid ini mempunyai keunikan tersendiri kerana menggunakan seni bina asal yang diilhamkan dari Beijing, Shanghai dan Xian. "Dua menara menjadi mercu tanda dengan dua pintu gerbang senibina lama menjadi tarikan di samping bumbung berlapis dengan ruang jemaah berkonsepkan pengudaraan semula jadi di ruang yang lebih luas Walaupun masjid ini bakal menjadi produk pelancongan di Melaka tetapi lokasinya agak jauh dari kawasan tumpuan pelancongan di Melaka dan kehalusan seni bina kurang "ummph" berdasarkan pengalam saya berada di masjid di Guangzhau, China dan juga ko
22 Perkara Unik Tentang Guangzhou, China

22 Perkara Unik Tentang Guangzhou, China

blog, China, Guangzhou
Sebelum aku terlupa aku ingin coretkan pengalaman ringkas aku selama 5 hari di Gungzhou bersama travel buddy dan orang tempatan. Nak kata backpackers tak lah sangat semibackpackers lah  sebab aku stay satu tempat jer and purpose nak jalan-jalan redah sendiri berpandukan blog, website dan map. Nak tanya group backpackers dalam FB pun susah sebab FB dan Google memang diharamkan bermaksud telah di sekat dalam negara China. So aku coretkan 22 perkara unik tentang Guangzhou yang masih segar dalam memori. 1. Bahasa komunikasi utama mereka ada bahasa Mandarin walaupun di sana terdapat pelbagai etnik namum bahasa ibunda mereka adalah madarin. Maka belajarlah bahasa mandarin mudah atau 'Mandarin for Business' kerana akan membantu ada di sana. 2. Kebanyakkannya semua perkataan dan signag
Overnight at Tune Hotel Kuala Lumpur

Overnight at Tune Hotel Kuala Lumpur

Budget Hotel, Kuala Lumpur, Malaysia
Nothing special about Tune Hotel because this is budget hotel and you get what you pay same concept like AirAsia. But the decoration is very nice and clean only the space inside the unit very small. Well actually I overnite at this hotel because my friends all the way from Johor Bharu and Melaka coming to KL. So they force me to stay with them even tough my house near to KL. Some said this hotel is haunted because of old building ( you can check at tripadvisor) but this already refurbished like new building. Lorong bilik ke bilik agak sempit dan malap disebabkan menggunakan cat pada dinding warna kelabu so suasana tu agak malap dan suram .Bilik just nice lah untuk 2-3 orang dan ruang untuk jalan kaki agak sempit dalam bilik. If your bring a car actually very expensive to pa...

Revisit : 3 Days In Melaka

Malaysia, Melaka
I realize I never post my itinerary about Melaka even tough I have been so many time but I didn't remember how many time I went to Melaka and yet I still want to visit Melaka again and again,  In this time I just have short visit to Melaka whereby I arrive on friday night and going back on sunday morning. So let see what's I'm doing in Melaka :).1. Visit Building Of The Fortress               2. Walking around Melaka City Melaka Stamp Museum The Malay and Islamic World Museum  Free tour guide around Melaka City Hangout at Food Paradise (food court), Mahkota Parade     Free tour guide around Melaka City        Mostly they have some event in the museum. &n
Melaka in the early 1900s

Melaka in the early 1900s

Malaysia, Melaka, Uncategorized
"Think Your Next Trip, Think Malaysia Backpackers" P.S : I'd love to meet you on Twitter : here Read other perspectives on this topic from awesome group of backpackers at Malaysia Backpackers Group And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below