Tag: Travel Tips

10 Perkara Mengapa Tidak Digalakkan Bercuti Dalam Musim Hujan

10 Perkara Mengapa Tidak Digalakkan Bercuti Dalam Musim Hujan

10 Jer, Asia, Philippines
10 Perkara Mengapa Tidak Digalakkan bercuti dalam musim hujan berdasarkan pengalaman aku melihat kesan Taufan Nina yang di Bandar Naga sehingga ke Bicol, Filipina pada 25 Disember 2016. 1. Kemalangan jalan raya boleh berlaku semasa ribut taufan disebabkan oleh pokok tumbang, tiang elektrik tumbang dan kenderan terbabas kerana angin kencang 2. Sistem pengangkutan tergendala menyebabkan anda tidak boleh bergerak ke tempat yang dituju. Tempoh menunggu tidak boleh dijangka. 3. Kenderan terbaik untuk bergerak laju ketika itu adalah motor kerana boleh cilok mencilok dan merempit di laluan sempit. 4. Walaupun keadaan sudah tenang, laluan trafik terganggu kerana pokok dan tiang elektrik tumbang di tengah-tengah jalan. 5. Perjalanan biasa mungkin 2 jam tetapi disebabkan cuaca tidak...
CERITA MANGGA KERING YANG MAHAL DI MANILA

CERITA MANGGA KERING YANG MAHAL DI MANILA

10 Jer, blog, Philippines
Susah hendak mencari mangga kering dari pelbagai jenama dan harga yang murah di Manila. Walaubagaimana pun mesti ada harga yang murah walaupun Grednya rendah sedikit bukan bukan jenis premium. Yang penting sedap. Di sini 10 info yang perlu anda tahu jika berminat hendak membeli mangga kering atau Dried Manggo. 1. Mangga kering menjadi salah satu export utama Filipina untuk pasaran antarabangsa. 2. Menjadi buah tangan dikalangan pelancongan untuk bawa pulang ke negara masing-masing. 3. Gred Mangga Kering Kualiti Premium adalah jenis Cebu 7D. Harga bagi 100 GM boleh mencapai RM 13 keatas bergantung kepada gred dan jenama. 4. Kira nilai Mangga Kering jenis Cebu 7D macam kualiti eksport mangga Harum Manis. 5. Boleh didapati di kedai Kultura atau SM Store supermarket di Manila te...
10 Aktiviti Menarik Di Resort World Kijal

10 Aktiviti Menarik Di Resort World Kijal

10 Jer, Malaysia, Terengganu
Resort World Kijal menjadi lokasi terbaru untuk percutian Malaysia Backpackers kali ini. Sudah lama aku tidak bercuti di hotel atau resort bertaraf bintang kerana kerana kekangan masa atau tiada urusan kerja. Maklumlah biasa peluang untuk tinggal di hotel bertaraf 5 bintang mesti atas dasar kerja. Last sekali di Cambodia itu pun atas dasar kerja dan tidak sempat untuk berenang kerana kolam berenangnya mengadap Sungai Ton Lesap.  Memang cantiklah viewnya. Anyway aku nak share percutian aku kali ini di Resort World Kijal Terengganu. Bila aku share gambar-gambar resort ini member aku kata nama lama resort ini adalah Awana Kijal ....oo baru aku tahu. Sebenarnya apa yang aku nak cerita untuk artikel pertama Resort World Kijal adalah 10 perkara yang best boleh anda lakukan di Resort World Kij
10 Tip untuk Trip Trans Siberian oleh Moji

10 Tip untuk Trip Trans Siberian oleh Moji

10 Jer
Trans Siberian topik antara ramai orang ingin dengar maklumlah jauh dan mencabar. Baru-baru aku dijemput secara personally untuk mendengar talk dari Moji tentang dunia backpacking. Sebagai seorang backpacker tentu sekali penting untuk kita mendengar pengalaman orang yang pernah pergi selain dari memabaca travel blog dan juga sumber-sumber dari sosial media. Pada mulanya tidak tahu apa yang bakal dikongsikan tetapi memandang Moji baru pulang dari trip Trans Siberian aku dapat rasakan pasti dia akan kongsi cerita tentang pengalaman terbaru dia. Lokasi talk diadakan di Starbucks TTDI yang dianjurkan oleh Harian Metro untuk ruang Gen Y Harian Metro Beberapa perkara yang masih aku ingat tip yang diberi oleh Moji untuk kepada bakal traveler atau backpacker yang berminat dengan trip Trans S
Traveler’s Power Pack INNERGIE Sudah Berada Pasaran

Traveler’s Power Pack INNERGIE Sudah Berada Pasaran

blog, Event, Travel Tech, Uncategorized
Akhirnya produk INNERGIE secara rasminya telah dilancarkan dan boleh di didapati di berberapa kedai seperi Tundermatch, AllIt , Harvey Norman dan beberapa kedai komputer & Mobile phone di Low Yat dan Digital Mall. Untuk pembelian online boleh dapati di Lazada. Kalau anda ada baca post sebelum ini saya ada buat review bagi produk INNERGIE Life Hub Plus sangat sesuai bagi traveller seperti saya yang bawa pelbagai gajet dan memerlukan charging yang cepat. Produk INNERGIE adalah brand dari Delta umpama Toyota mengeluarkan kereta jenama Lexus. So lebih kurang macam tulah. Rupa-rupanya syarikat Delta ini telah diasaskan di China sejak 1971 dan sudah mengeluarkan pelbagai produk 'Power Electronik, Energy Management dan Smart Green Life'. Boleh tahan jugak syarikat Delta ini k...
Travel adapter untuk pelbagai guna semasa bercuti atau mengembara

Travel adapter untuk pelbagai guna semasa bercuti atau mengembara

blog, Travel Tech
Seringkali perkara yang perlu difikirkan jika pergi travel mesti kita akan fikir gadget yang dibawa. Jika banyak yang bawa maka banyak adapter nak kena bawa dan secara tidak lansung menambah beban beg kita. Ada yang lebih extrem dia akan bawa extension wayar  tetapi setakat ini saya masih belum pernah bawah lagi lah, berat beg saya. Biasa bila saya travel, saya akan bawa gadget seperti handphone, ipad, powerbank, Kamera DLSR atau Xiomi Yi Cam seperti gambar di bawah. Mesti banyakkan, biasalah nak tangkap gambar moment2 yang penting dan menarik. Tetapi masalah lain akan ditimbul di mana saya perlu membawa adapter yang banyak jika saya hendak charge dalam masa yang sama. Perkara ini berlaku kepada saya semasa saya travel Indochina selama 28 hari di 5 negara di mana saya terpaksa ch
28 DAYS KELILING INDOCHINA TRIP : Naik tuk tuk di luar airport.

28 DAYS KELILING INDOCHINA TRIP : Naik tuk tuk di luar airport.

blog, Cambodia, Phnom Penh
Day 1 :  Kisah Tutuk 6 USD Airport tidak asing bagi aku tetapi setiap kali tiba di airport yang berlainan negara pasti perasaan aku rasa lain macam lagi-lagi aku travel secara solo. Setelah selesai urusan imegresen dan beg, keluar sahaja dari pintu 'arrival gate' aku lihat ada money exchange kaunter dan sim card. aku rasa aku perlu duit tukar kepada duit lokal sekurang2nya ada backup jika mereka menggunakan duit lokal. Aku tgk murah juga harga sim card berdasar data dan tempoh berapa hari penggunaan. aku beli sim card bernilai 3 usd untuk 2 minggu. Aku rasa 2 Gig data cukup 7 hari aku di cambodia. Tanpa membuang masa aku ingin kenderaan ke bandar. aku tidak selesa dgn pemandu teksi yang sering memanggil aku untuk memujuk menaiki teksi mereka. Aku dengan tenang duduk di kerusi sa
Buku travel guide untuk trip yang lama

Buku travel guide untuk trip yang lama

Travel Book
Semasa sedang menunggu untuk melihat wayang di Nu Sentral Kuala Lumpur saya singgah di MPH  dan pasti terus rak yang jual buku travel. So terjumpalah buku-buku travel di bawah ini dan saya snap untuk simpanan saya dan kawan travel. Kalau tengak tajuk sangat menarik malangnya tidak boleh buka telah di seal dengan plastik. Saya tidak beli kerana masih bukan keperluan utama lagi, maybe apabila dah bersedia saya akan beli hehehe. For me untuk yang betul nak for long trip maybe salah satu buku ini adalah mesti dimiliki as guideline dan travel pun menjadi mudah. Saya pernah travel ke Guangzhau tanpa persediaan atau senang citer main redah jer dengan bergantung dengan Ipad Mini. Memang penat dan stress bertambah dengan negara China yang tidak paham bahasa Inggeris dan lebih teruk bila saya seb
Best ker Solo Backpacking ni !

Best ker Solo Backpacking ni !

Event, Feature On
Pada 12 Ogos 2015 saya dijemput sebagai panel dalam diskusi Ada Apa Dengan 'Solo Backpacking' yang dianjurkan oleh KKLM UNITEN Bangi, Backpacers Buddies Backpackper (BBM) dan mendapat sokongan dari Majlis Perwakilan Pelajar UNITEN. Saya agak terlambat sedikit kerana tersesat jalan maklumlah jarang sekali ke Bangi apatah lagi ke UNITEN. Kesian penganjur terpaksa guide saya dari Masjid UNITEN hingga ke tempat event. Kehadiran peserta dalam diskusi ni sangat menggalakkan lebih kurang 60 orang dan mejoriti adalah pelajar UNITEN. Diskusi berjalan lancar di mana banyak perkara yang dikongsi oleh panel kepada peserta. Antara panel Mohammad Saiful mengatakan dia terpaksa kerja part time untuk menampung kos perbelanjaannya untuk travel. Itu antara sebabnya dia banyak travel ke beberapa negara an...
Di mana nak check in di KLIA2

Di mana nak check in di KLIA2

blog
Kalau anda masih belum check in online untuk tiket Air Asia anda masih ada masa untuk berbuat demikian kerana di KLIA 2 ada satu ruang khas untuk penumpang Air Asia maklumlah Air Asia adalah  Pesawat Tambang Murah terbesar di Malaysia so mestilah ada kan so terletak di sebelah kanan sekali. Saya tidak ingat kaunter Asia Asia ada berapa tetapi ada mengasingkan untuk penerbangan antarabangsa dan juga penerbangan domestik. Yang paling anda pergi di sebelah kanan sekali dan cuba cari logo Air Asia . Di situ terdapat lebih dari 5 kiosk untuk anda 'check in' online. Tetapi saya cadangkan anda check in awal di rumah kerana anda akan rasa tenang apabila berada di airport dan tidak perlu tergesa-gesa. Pastikan berat beg anda menepati syarat Air Asia. Sebab pengalaman buruk di Airport Antarabangs